Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Big data lockar inom guch-forskning

Publicerad: 30 augusti 2016, 13:30

Guch-specialisten Martin Stagmo.

Foto: Carl-Magnus Hake

Vuxna med medfödda hjärtfel, grown up congenital heart disease, eller guch tillhör de mindre forskningsområdena på ESC-kongressen. Men guch-specialisten Martin Stagmo har ändå hittat en del ny inspiration.


Ämnen i artikeln:

ESC

– Vår patientgrupp är förhållandevis liten och samtidigt finns det begränsade ekonomiska möjligheter för vetenskapliga studier med högt bevisvärde. Därför är det sällan det kommer några riktiga stora nyheter inom området, säger han.

Det som väckte Martin Stagmos intresse var ett symposium om ”big data”, ett på senare tid mycket framlyft angreppssätt i forskningen som handlar om att analysera stora datamängder.

– En av vägarna framåt för guch-forskningen är att bättre tillvarata våra patientregister. På symposiet lyftes det svenska Swedcon-registret fram som gott exempel. I Sverige är vi väl medvetna om att vi sitter på ett mycket bra material, som vi borde utnyttja bättre. Ett problem är att det saknas guch-intresserade yngre läkare och doktorander. Men i alla fall jag reser hem mer inspirerad att ta tag i den här forskningen än när jag kom hit, säger Martin Stagmo.

En annan höjdpunkt var ett symposium om knepiga patientfall.

– Det handlade bland annat om krånglande inplanterade lungartärsklaffar som är ganska vanligt vid hjärtfelet fallots tetrad. Inom guch lär vi oss generellt sett mycket av andras erfarenheter och det finns ett stort internationellt nätverk där man informellt kan ställa frågor och snabb få svar från kollegor som haft liknande fall, säger Martin Stagmo.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ESC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev