Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Blodförtunnande läkemedel ökar risk för subdural blödning

Publicerad: 2 mars 2017, 10:39

Nästan hälften av de patienter som fick en blödning mellan skallbenet och hjärnan stod på behandling med blodförtunnande läkemedel, enligt en dansk studie i Jama.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I Danmark har användningen av blodförtunnande läkemedel mer än fördubblats under en 15-års period från år 2000, enligt forskarna bakom studien.  Under samma tidsperiod har även en ökad även förekomst av subdurala blödningar observerats, vilket alltså är en blödning mellan skallbenet och hjärnan. En mindre blödning går ofta tillbaka av sig själv medan en större blödning kan vara livshotande och kräver operation. Syftet med den aktuella studien var att göra en uppdaterad uppskattning av risken för subdural blödning kopplat till användningen av blodförtunnande läkemedel.

I den aktuella fall-kontroll studien, som undersökte åren från 2000 till 2015, ingick totalt 10 010 patienter från det danska nationella patientregistret, och drygt 400 000 kontroller.

Resultatet från studien tyder på att störst risk att drabbas av subdural blödning är vid samtidig behandling med vitamin K- antagonist, exempelvis warfarin och ett trombocythämmande läkemedel som lågdos acetylsalicylsyra eller klopidogrel. Vid behandling med vitamin K-antagonist och klopidogrel var risken att drabbas av blödning nästan åtta gånger högre än om patienten inte stod på någon behandling alls. Risken var lägst vid behandling med enbart lågdos acetylsalicylsyra jämfört med övriga blodförtunnande läkemedel.

Enligt författarna till studien ger det här ytterligare en pusselbit till risk-nytta ekvationen vad gäller behandling med blodförtunnande behandling. På hela taget anser de ändå att blodförtunnande behandling är av nytta.

David Gaist med flera. Association of Antithrombotic Drug Use With Subdural Hematoma Risk. Jama, publicerad online den 28 februari 2017. Doi:10.1001/jama.2017.0639
(http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2605799)

EMILIA LARSSON

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News