onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Blodförtunnare kan minska infarktrisk

Publicerad: 16 november 2011, 07:06

Den nya blodförtunnaren rivaroxaban minskade risken för patienter som haft en hjärtinfarkt att drabbas igen – men ökade risken för blödningar.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den som drabbas av hjärtinfarkt får efter utskrivning från sjukhus behandling som förebygger blodproppsbildning. Ändå kvarstår en förhöjd risk att dö, få en ny infarkt eller en stroke. Därför har forskare och läkemedelsföretag länge försökt hitta ytterligare sätt att minska riskerna, med hjälp av blodförtunnande medel. Hittills har försöken misslyckats, ofta på grund av att blödningsrisken blir för hög.

Nu presenterar en internationell forskargrupp en studie där Xarelto (rivaroxaban) givits som tillägg till standardbehandlingen. Rivaroxaban är ett av flera läkemedel som är på väg att introduceras som alternativ till den klassiska blodförtunnaren Waran för patienter med förmaksflimmer.

I den aktuella studien ingår drygt 15 500 patienter som haft akut koronart syndrom, det vill säga hjärtinfarkt eller instabil kärlkramp. De lottades till standardbehandling plus placebo eller tillägg med rivaroxaban, antingen 2,5 eller 5 milligram två gånger dagligen. Behandlingen pågick i mellan 13 och 31 månader.

Studien visar att de som fick rivaroxaban minskade sin sammanlagda risk för en ny infarkt, stroke eller hjärt-kärlrelaterad död till 9,1 respektive 8,8 procent, jämfört med 10,7 i kontrollgruppen. Den totala risken att dö minskade i gruppen som fått den lägre dosen.

Samtidigt flerfaldigades risken för hjärnblödning och risken för andra större blödningar . När det gällde dödliga blödningar var det dock ingen skillnad mellan grupperna.

I en kommentar i New England Journal of Medicine kallar skribenterna studien för en milstolpe i jakten på en bättre sekundärprevention, men är samtidigt försiktiga. De påpekar att studiepatienterna var yngre och friskare än verklighetens hjärtinfarktpatienter. De äldre patienterna i studien hade också högre risk för blödningar.

Författarna till kommentaren anser att studien ger viktig kunskap om relativt friska patienter med akut koronart syndrom, men att mer forskning behövs om hur patienter med högre risk skulle påverkas av behandlingen.

Läs mer:

■ New England Journal of Medicine, online den 13 november 2011

■  Kommenterande artikel i Nejm

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev