Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Blodpropp i benet låg inte alltid bakom lungemboli

Publicerad: 26 oktober 2009, 13:43

Enligt rådande uppfattning är det vanligt att blodproppar i lungan bildas i de nedre extremiteterna, men enligt amerikanska forskare behöver det inte alltid vara fallet. De får dock mothugg i tidskriften Archives of Surgery.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktLungemboli

Blodpropp i lungan, eller lungemboli, är ett potentiellt livshotande tillstånd då blodflödet till höger hjärtkammare kan stockas och orsaka akut hjärtsvikt.

Den vanligaste orsaken till lungemboli anses vara att proppar i vener i ljumsken och i de nedre extremiteterna, så kallad djupa ventromboser, lossnar och fastnar i en lungartär. Men detta behöver inte alltid vara fallet, enligt amerikanska forskare bakom en ny studie.

Med hjälp av datortomografi har de undersökt blodkärlen hos 247 traumapatienter som vårdades på Massachusetts General Hospital i Boston. Lungemboli upptäcktes hos 19 procent av patienterna medan djup ventrombos bara fanns hos 7 procent av individerna.

Denna bristande överensstämmelse visar enligt forskarna att sambandet mellan de båda typerna av blodpropp inte är så säkert. I stället menar de att många lungembolier kan nybildas i lungorna.

Detta skulle i sin tur kunna få konsekvens för risk-nyttabalansen för så kallade vena cava-filter, som kan vara ett behandlingsalternativ för patienter med hög risk för lungemboli. Sådana filter installeras i den nedre hålvenen och hindrar att blodproppar från de nedre extremiteterna når lungkretsloppet.

Fynden publiceras i oktoberutgåvan av tidskriften Archives of Surgery, där de också kommenteras av traumakirurgen Raul Coimbra vid UCSD Medical Center i San Diego, USA.

Han är skeptisk till studieförfattarnas slutsatser. Att man inte hittar djup ventrombos och lungemboli samtidigt behöver inte betyda att det inte finns ett samband däremellan, menar han. Det är till exempel tänkbart att hela blodproppen vid djup ventrombos lossnar och därmed inte upptäcks på kärlröntgen.

Läs abstract:

Archives of Surgery, 2009; 144: 928–932

Ämnen i artikeln:

HjärtsviktLungemboli

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev