lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Blodprov kan ersätta biopsi vid fettlever

Publicerad: 7 juli 2006, 09:44

Ett enkelt blodprov kan ersätta vävnadsprover för att diagnostisera den allvarligare form av fettlever som kan leda till skrumplever och leversvikt.


Fettlever är ett tillstånd där fett lagras i levern, och är ett tecken på att ämnesomsättningen i kroppen är störd. Orsaken är vanligen alkohol eller övervikt.

Personer med övervikt, typ 2-diabetes eller höga blodfetter kan utveckla en allvarligare form av fettlever, så kallad non-alcoholic steatohepatitis, NASH, och som i sin tur kan leda till skrumplever och leversvikt. I värsta fall kan en levertransplantation bli nödvändig.

NASH har under de senaste åren blivit allt vanligare i USA, och hittills är leverbiopsier det enda säkra sättet att diagnostisera sjukdomen.

Men i en studie som presenteras i julinumret av tidskriften Hepatology har en amerikansk forskargrupp upptäckt en ny säkrare metod. Gruppen har hittat ett sätt att påvisa ämnen i blodet, så kallade CK-18 fragment, som bildas när cellerna i levern dör.

I studien jämfördes leverbiopsier och blodprover från 39 patienter med misstänkt fettlever utan hög alkoholkonsumtion. Blodproverna jämfördes sedan med blodprover från 35 friska personer i en kontrollgrupp.

De patienter vars biopsier ledde till en definitiv NASH- diagnos, hade betydligt högre plasmanivåer av CK-18.

Forskarna drar slutsatsen att blodprovet är ett pålitligt, känsligt och specifikt sätt att påvisa NASH, men att större studier behövs för att bekräfta resultaten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev