Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Blodprov vid hjärtinfarkt kan vara osäker

Publicerad: 27 augusti 2013, 12:48

Metoden att använda troponin T för att fastställa en hjärtinfarkt är osäker, enligt en ny studie.


När en patient inkommer med en misstänkt hjärtinfarkt kan nivån av proteinet troponin T mätas vid olika tillfällen. Sjunker eller stiger nivån pekar det på infarkt.

I en ny studie har forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg mätt nivåer av proteinet hos 1 178 patienter som diagnostiserats med hjärtinfarkt. En fjärdedel av patienterna hade ingen signifikant förändrad nivå av troponin T i ett tidigt skede. Däremot var nivån av proteinet sänkt i blodprov som togs några veckor senare.

Forskarna tror att orsaken kan vara att nivån hade stabiliserats hos patienter som inkommit sent med infarkten och att ändringen därför inte kunde uppmätas.

– Vi bekymrar oss för att vi med dagens definition av hjärtinfarkt, som baseras på att man kan uppmäta en ökning eller minskning av troponin T i blodet, riskerar att missa patienter som kommer in sent efter infarkten, speciellt i de fall där troponin T nivåerna enbart är måttligt ökade, säger Ola Hammarsten, docent vid Sahlgrenska akademin och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Studien är publicerad i Journal of the American College of Cardiology.

Läs abstract:

Christian Bjurman med flera. Journal of the American College of Cardiology. Small changes in Troponin T levels are common in patients with non-ST-elevation myocardial infarction and are linked to higher mortality. doi: 10.1016/j.jacc.2013.06.050

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev