Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Blodsjukdomar verkar ge tidig propprisk

Publicerad: 2 Februari 2018, 06:00

Propprisken i både vener och artärer var som störst kort efter diagnostisering.

Foto: Thinkstock

En sällsynt grupp av blodsjukdomar ser ut att ge en betydligt högre risk för blodproppar än man tidigare trott, enligt en svensk observationsstudie.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktStrokeLungemboli

Myeloproliferativa neoplasier är en grupp kroniska sjukdomar där bland annat benmärgen producerar ett överskott av blodbildande celler. I Sverige insjuknar uppemot 500 personer varje år.

Det är känt att patientgruppen oftare drabbas av exempelvis hjärtinfarkter. Och nu kommer fynd som ger en bättre bild av deras risk för blodproppar i vener och artärer.

Forskarna bakom studien är bland annat hemmahörande vid Karolinska institutet. De har tagit fram data om tromboser från fler än 9 000 patienter i Sverige som har jämförts med 36 000 personer ur den generella befolkningen.

Tre månader efter en diagnos för någon av blodsjukdomarna var sannolikheten för blodproppar i venerna nästan tio gånger högre hos patientgruppen, jämfört med kontrollgruppen. Propprisken i både vener och artärer var som störst kort efter diagnosen, men fanns fortfarande kvar efter fem år.

Två amerikanska läkare, som skrivit en ledarkommentar till studien, ser fynden som en ögonöppnare för vården. De anser att både patienter och kliniker måste upplysas om proppriskens magnitud.

Att resultaten inte justerats för rökning är en svaghet med studien, skriver forskarna. Eftersom det är en observationsstudie kan inga orsakssamband fastslås, men forskarna anser att patientgruppen bör få trombosförebyggande behandling kort efter diagnos.

Data samlades in mellan 1987 och 2009, och uppföljning pågick till och med 2010. Personerna var runt 72 år i snitt. Resultaten är publicerade i tidskriften Annals of Internal Medicine. Inom myeloproliferativa neoplasier ingår blodsjukdomarna polycytemia vera, essentiell trombocytemi och primär myelofibros.

Läs mer i abstract:

Malin Hultcrantz med flera. Risk for Arterial and Venous Thrombosis in Patients With Myeloproliferative Neoplasms: A Population-Based Cohort Study. Annals of Internal Medicine, publicerad online den 16 januari 2018. DOI: 10.7326/M17-0028

Maria Gustavsson (tjänstledig)

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev