Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Blodtrycksmanschett gav mindre skador efter infarkt

Publicerad: 26 februari 2010, 00:01

Hjärtinfarktpatienter som får blodflödet tillfälligt avstängt i armen innan ballongvidgning kan delvis skyddas från skada i hjärtmuskeln, enligt en ny studie.


Det är danska forskare vid Århus universitetshospital i Skejby som visar att en enkel åtgärd kan minska skadeverkningarna efter en akut hjärtinfarkt.

De lottade hälften av 333 patienter med ST-höjningsinfarkt till att få en blodtrycksmanschett uppblåst på överarmen fyra gånger medan de färdades i ambulans till sjukhuset för behandling med ballongvidgning.

Undersökningen är en i raden på senare år där man testat huruvida så kallad ischemisk konditionering kan användas i olika kliniska situationer, främst inom hjärtsjukvården.

Med ischemisk konditionering menas att man stänger av blodflödet tillfälligt i en del av kroppen för att skydda samma kroppsdel eller en annan kroppsdel vid en längre tids stopp i blodflödet.

I den nu aktuella studien genomgick patienterna undersökning med spect-kamera i samband med ballongvidgningen och 30 dagar därefter. På så sätt gick det att uppskatta överlevnaden i hjärtmuskulaturen som hotats av att dö på grund av infakten, vilket är en markör för patientens långtidsöverlevnad.

Hos patienterna som genomgått ischemisk konditionering hade i median 75 procent av hjärtmuskelområdet överlevt efter 30 dagar jämfört med 55 procent i kontrollgruppen.

Forskarna konstaterar att skyddseffekten tycktes vara bättre ju större område som hotats av infarkten. De anser att metoden, som de också tror kan ha betydelse i samband med trombolysbehandling vid stroke, nu bör utvärderas i en större studie.

John Pernow, som är professor och överläkare vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, forskar själv på ischemisk konditionering. Han anser att resultaten i studien är mycket lovande.

– Det här är ett lätt tillämpbart sätt att utnyttja transporten av patienten för att ytterligare förbättra behandligen vid hjärtinfarkt. Metoden är billig och säker, men det krävs samstämmiga data från andra studier med längre uppföljning innan man kan rekommendera den som rutin, säger John Pernow.

Den fysiologiska bakgrunden till ischemisk konditionering är delvis oklar. Men forskare tror att det beror på att ämnen frisätts från den konditionerade vävnaden och som i sin tur skyddar infarktområdet från skada då blodflödet återställs.

Den danska studien, som har letts av professor Hans Erik Bøtker, publiceras i dag, fredag, i tidskriften Lancet.

Läs mer om ischemisk konditionering i Dagens Medicin nr 17/09.

Läs abstract till studien:

Lancet, publicerad online 26 februari 2010

Relaterat material

Avstängt blodflöde i armen kan skydda hjärtopererad

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev