Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Blodtryckssänkning hjälpte dialyspatienter

Publicerad: 26 februari 2009, 00:01

Blodtrycksbehandling bör rutinmässigt övervägas till patienter som genomgår dialys, enligt forskare bakom en ny metaanalys.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Patienter som får dialys löper kraftigt ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, men tidigare studier har gett motstridiga resultat för nyttan av blodtrycksbehandling till patientgruppen. Det är bakgrunden till den meta-analys som i dag, torsdag, publiceras online i tidskriften Lancet.

Forskare från bland annat The George Institute for International Health i Australien har gått igenom studier som undersökt dialyspatienter som fått hypertonibehandling. I analysen ingår åtta randomiserade och kontrollerade studier där den första utfördes 1950 och den sista avslutades i november 2008. Sammantaget ingår 1 679 dialyspatienter i analysmaterialet.

Resultaten visar att det systoliska blodtrycket var 4,5 mm Hg lägre för dem som fått behandling än för dem som ingått i kontrollgrupper. Motsvarande skillnad för det diastoliska blodtrycket var 2,3 mm Hg.

Forskarna fann att de dialyspatienter som aktivt behandlats hade signifikant mindre risk för hjärt-kärlsjuklighet än dem som ingått i kontrollgrupper. Även den totala dödligheten var signifikant lägre bland dem som fått behandling.

Hundratusentals patienter i världen får dialys för kronisk njursjukdom. Forskarna bakom studien anser att mer omfattande blodtrycksbehandling av patientgruppen skulle kunna minska både hjärt-kärlsjuklighet och total dödlighet i gruppen.

Jama, publicerad online den 26 februari

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev