Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Brist på ämne i fettceller ger diabetessläkting stela blodkärl

Publicerad: 31 mars 2005, 07:33

Personer med ärftlig risk att drabbas av diabetes har för lite av ämnet IRS-1 i sina fettceller. Det leder till att de får stelare blodkärl, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Den upptäckten har gjorts av en forskargrupp i Göteborg.


- Det här skulle kunna vara en del av förklaringen till varför personer med metabolt syndrom och typ 2-  diabetes riskerar att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger läkaren Madeléne Sandqvist, doktorand vid Lundberg-laboratoriet för diabetesforskning vid Göteborgs universitet.  

Insulinreceptorsubstrat 1, IRS-1, är ett protein som deltar tidigt i den komplicerade signalkedja i cellerna som förmedlar effekten av insulin.

Forskarna har tidigare visat att många släktingar till typ 2-diabetiker har för låga värden av IRS-1, vilket är en markör för nedsatt insulinkänslighet. Diabetessläktingarna har bara hälften eller ännu mindre av proteinet, jämfört med normala nivåer.

Nu har forskarna visat att dessa personer dessutom har stela artärer, genom att göra en pulsvågsanalys.

Över radialisartären i handleden sätts då en mätare som registrerar hur den systoliska pulsvågen från hjärtat reflekteras mot kärlväggarna. Om den reflekterande pulsen kommer tillbaka för tidigt, innebär det att artärerna är stela. På samma sätt studsar en boll som kastas mot en hård vägg tillbaka snabbare, än om den kastas mot ett mjukare material.

- Den reflekterade pulsvågen ger en uppfattning om hur det ser ut på aortanivån, möjligen också i hjärtats koronarkärl. Sedan tidigare vet vi, med indirekta bevis, att artärstelhet innebär ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, säger Madeléne Sandqvist.

Har onormalt stora fettceller  Studierna i Göteborg har också visat att personer med låga nivåer av IRS-1 har förändringar i fettväven; de har betydligt större fettceller än normalt. Dessutom har fettväven en ökad produktion av inflammationsmarkörer, som interleukin 6 och TNF-alfa, men mindre av det skyddande ämnet adiponektin.

Forskarnas hypotes är att personer med lågt uttryck av IRS-1 har en inflammation i fettväven, vilket ökar risken för   artärstelhet, hjärt-kärlsjukdom och insulinresistens.

- Det är alltid svårt att säga vad som orsakar vad. Det skulle kunna vara så att det är IL-6 som påverkar uttrycket av IRS-1 negativt, säger Madeléne Sandqvist.

Misstänker brist i endotelet  IRS-1 finns även i kärlen. Sedan tidigare vet man att IRS-1 är viktigt för enzymet endotelialt NO-syntas, som deltar i tillverkningen av kväveoxid, NO. Kväveoxid får blodkärlen att slappna av. Och tvärtom: om kväveoxid hämmas blir de stela.

Därför tror forskarna att personer med lite IRS-1 i fettväven även har låga nivåer i endotelcellerna, som en delförklaring till artärstelheten. För att bevisa hypotesen har de utarbetat en metod för att utvinna endotelceller från fettväven.

- Det har varit riktigt svårt att få metoden att fungera. Men vi vill veta om det verkligen är så att dessa personer har lite IRS-1 även i endotelet. I så fall skulle det vara riktigt intressant, säger Per-Anders Jansson, adjungerad professor i klinisk experimentell diabetesforskning vid Göteborgs universitet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev