Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Bristande intresse hotar Vårdstämmans framtid

Publicerad: 2 April 2008, 12:14

Vårdstämman är nedläggningshotad. Anledningen är att antalet besökare har minskat och att Vårdförbundet har svårt att få ekonomi i stämman.


Vårdstämman beskrivs som ”den största kollegiala mötesplatsen för Sveriges sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor”. Stämman har arrangerats av Vårdförbundet vartannat år sedan 1989. I genomsnitt har antalet besökare varit strax över 5 000.

Förra året kom dock inte fler än 4 000 till stämman på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Det är många samverkande orsaker till det. En är att det är så pressat i vården att många har svårt att ta ledigt, säger Birgitta Svensson, projektledare för Vårdstämman på Vårdförbundet.

Stämman finansieras i huvudsak med deltagaravgifter. Det är arbetsgivarna som betalar avgiften på cirka 3 000 kronor per person.

Är det medlemmarnas intresse som sviker eller är det arbets­givarna som säger nej?
– Det är båda delarna. Men många frågar inte ens, de tror inte att de ska få åka. Det är också många som tycker att Vårdförbundet inte ska ägna sig åt sådant som stämman, men för oss handlar det om den professionella utvecklingen, säger Birgitta Svensson.

Vårdstämman har haft en budget på cirka 11 miljoner kronor, men med vikande deltagarantal har projektet skurits ned. Förra årets stämma gick med ett underskott på ungefär 100 000 kronor.

Beslutet skjuts upp

Stämmans framtid har behandlats en första gång i Vårdförbundets styrelse. En grupp fick därefter i uppdrag att undersöka andra alternativ. En idé är att ha re­gionala möten på flera platser i landet.

Beslut om Vårdstämmans framtid skulle troligtvis ha fattats under förbundsstyrelsens möte i dag, onsdag den 2 april. Men eftersom styrelsen har fullt upp med avtalsrörelsen, se del 2, På Jobbet, sidan 3, dröjer beslutet.

– Jag tror att det skulle vara bra om vi hade kvar evenemanget. Vi har skapat ett varumärke i Vårdstämman och det vore synd att låta det gå i graven. Risken är också att andra aktörer tar över, säger Birgitta Svensson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev