torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Bristande kunskap om trånga kärl

Publicerad: 26 april 2013, 11:06

Om patienter ska känna sig trygga är det viktigt att de får ett bra bemötande och tillräckligt med information, visar en ny avhandling.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Röntgensjuksköterskan Maud Lundén disputerade nyligen med avhandlingen: Patients´ Experience of Undergoing Vascular Interventional Radiology And Radiographers´ Experience of Caring for these Patients, vid Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet.

Vad är den viktigaste slutsatsen?

– Bemötandet av patienterna och en välfungerande vårdkedja. Vikten av detta framkommer väldigt tydligt och bemötandet innefattar både det bemötande patienterna får när de först söker vård och det de senare får före, under och efter behandlingen. Det inkluderar också att patienterna är välinformerade.

Fanns det hinder på vägen?

– Ett problem som jag stötte på var bristande kunskap om tillstånd med försämrad cirkulation i benen. En del patienter beskrev hur de hade fått en medicin och tänkt att nu så skulle allt bli bra. De hade inte heller alltid förståelse för varför man inte ville göra en ballongvidgning direkt. Om man kunde öka den kunskapen, alltså varför man avvaktar med ballongvidgning, så skulle det öka patienternas välbefinnande.

Det låter som att det är primärvården som måste skärpa sig?

– Det är ett problem som jag tror finns inom många områden och handlar inte bara om primärvården utan alla led i vårdkedjan. Vikten av information som mottagaren förstår och kan ta till sig.

Hur spelar det faktum att patienterna är vakna in på deras upplevelse?

– Fler och fler ingrepp sker på vakna patienter och vid ballongvidgning i hjärtats kranskärl och kärlen i bäcken och ben är det mycket vanligt. Patienterna kan om de vill följa förloppet på bildskärmarna och det är uppskattat av många. Under ingreppet kan de se att där var det stopp, där var det öppet och där börjar blodet cirkulera igen. Det kan ge en ökad förståelse.

Men det gällde inte alla?

– Nej, det finns alltid de som tycker det är obehagligt och inte vill se eller helst vill bli sövda. Men det är ett medicinskt ställningstagande som jag inte tar upp i avhandlingen.

I pressutskicket står det att information och förberedelser ger patienterna en känsla av kontroll över situationen. Ska målet vara att öka den känslan eller att faktiskt ge patienterna ökad kontroll?

– Om man har god kunskap om sin sjukdom kan man också vara mer delaktig i beslut kring behandlingen. Det ger i sin tur en känsla av trygghet och lugn. Kunskap om vad som ska ske i samband med själva behandlingen ger också en känsla av kontroll vilket minskar oro, du känner dig förberedd och vet vad som skall hända, så på så sätt är det dubbelt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev