lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Bristande vård efter it-strul på Karolinska

Publicerad: 23 november 2017, 06:48

Foto: Rikard Berglund

Hjärtövervakningssystemet fungerar inte efter förra veckans nätverksproblem på Nya Karolinska . Nu kallar man in extra personal och en del patienter skickas till andra sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetHjärtinfarkt

I slutet av förra veckan inträffade en ”allvarlig avvikelse” i och med ett nätverksproblem som gör att hjärtövervakningssystemet, telemetrin, inte fungerar som den ska.

Det drabbar framför allt hjärtinfarktspatienter, men även andra patienter som behöver avancerad vård vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Vi har ett nätverksproblem som gör att vårt hjärtövervakningssystem inte är tillförlitligt, säger Anders Ahlsson, temachef på Hjärta och Kärl.

Sjukhuset har med anledning av detta kallat in extra personal som övervakar patienterna och även dragit ner på antalet vårdplatser. Vissa patienter omdirigeras också till andra sjukhus. Enligt ett pressmeddelande har sjukhuset nu 41 och 45 vårdplatser öppna, men det går inte att utesluta att fler platser behöver stämgas för att kunna garantera patientsäkerheten.

– Vi gör allt för att upprätthålla patientsäkerheten men den rådande situationen är varken tillfredsställande eller hållbar i längden. Men med de åtgärder vi gör nu så känner vi att vi har det under kontroll, säger Ahlsson.

Sjukhuset har ingen prognos för när störningen kan vara löst, men it-tekniker arbetar för fullt med att utreda felet.

Under tisdagen drabbades sjukhuset av ett annat tekniskt problem som löstes kort därefter. Händelsen har inget med de pågående störningarna att göra.

TT. DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev