Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Bukfetma kan ge pulsåderbråck

Publicerad: 3 januari 2013, 06:40

Det är vanligare att personer med bukfetma drabbas av bråck på stora kroppspulsådern, jämfört med slanka personer.


Ett normalt midjeomfång skulle kunna förhindra ungefär vart sjunde fall av aortaneurysm, enligt forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet, skriver Upsala Nya Tidning.

Studien visar att risken för pulsåderbråck började stiga vid ett midjeomfång på mer än 94 centimeter hos män och 80 centimeter hos kvinnor. Män med ett midjeomfång på 100 centimeter och kvinnor med ett midjeomfång på 88 centimeter hade 30 procent högre risk att drabbas av pulsåderbråck än slanka personer. Men forskarna har inte hittat något samband mellan ett högt BMI-värde och pulsåderbråck.

Cirka 800 personer i Sverige dör årligen i en blödning som har orsakats av brustet pulsåderbråck i buken. Det är vanligare att det drabbar äldre personer och är vanligare bland män. Den svenska studien visar att ungefär 2 procent av män i 65-årsåldern beräknas ha pulsåderbråck i buken, jämfört med 0,5 procent av 70-åriga kvinnor.

Totalt 64 000 medelålders män och äldre kvinnor i Mellansverige har ingått i studien, som publicerats i British Journal of Surgery.

Läs abstract till studien:

O. Stackelberg med flera. Obesity and abdominal aortic aneurysm. British Journal of Surgery, publicerad online den 30 november 2012. DOI: 10.1002/bjs.8983

Relaterat material

Kärlteknik lika bra som öppen kirurgi vid pulsåderbråck

Samma livslängd med olika metoder vid pulsåderbråck

Kateterteknik gav lägre dödlighet vid pulsåderbråck

Screening finner få pulsåderbråck hos kvinnor

Femårsöverlevnad förbättras efter operation av pulsådern

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev