Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Business as usual” i barnhjärtkirurgin

Publicerad: 12 november 2014, 13:41

Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Roger Lundholm.

Socialstyrelsen ser i nuläget inga problem för Sus att leva upp till sitt rikssjukvårdsuppdrag trots att sjukhuset avskedat en av få barnhjärtkirurger.


Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har en barnhjärtkirurg avskedats från sin tjänst vid Skånes universitetssjukhus sedan hans medverkan i en privat klinik med liknande fokus blivit känd, se artikel härintill.

Samma dag som han avskedades meddelade sjukhuset Socialstyrelsen i enlighet med de villkor som finns i rikssjukvårdsuppdraget. I mejlet framgår också att en operation som var planerad samma dag som läkaren stängdes av flyttades fram en dag men i övrigt ska verksamheten inte ha påverkats.

Enligt Lennart Christiansson, medicinsk sakkunnig vid Socialstyrelsens enhet för högspecialiserad vård, påverkar inte heller avskedandet rikssjukvårdsuppdraget.

– Nej, det gör det inte. De har försäkrat oss om att rikssjukvårdsverksamheten ska fortsätta som vanligt, de har även haft kontakter med Göteborg. Så av den lägesrapport vi har fått så har det inte varit någon störning utöver den uppskjutna operationen. Och det förväntas inte bli någon störning, säger han till Dagens Medicin.

Rikssjukvårdsuppdraget gällande barnhjärtkirurgi delas i dag mellan Skånes universitetssjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhusets i Göteborg. Antalet läkare med specialistkompetensen är dock begränsat till ett tiotal.

Har det varit en överkapacitet i rikssjukvårdsuppdraget om det går att undvara en av få svenska barnhjärtkirurger utan att det stör någonting?

– På sikt så behöver de ersätta den personen förstås och de har flera rekryteringar på gång. Även om de kanske inte är lika seniora, säger Lennart Christiansson.

Han förklarar att sedan den 1 juli i år är barnhjärtkirurgin inne i sin andra femåriga tillståndsperiod i rikssjukvårdsuppdraget. Kraven i den nya perioden är uppskruvade både vad det gäller kompetens- och kontinuitetsförsörjningsplan.

– Så den typen av planer måste de leverera, säger Lennart Christiansson och förklarar att den första skarpa inhämtningen sker vid ettårsuppföljningen av den nya tillståndsperioden.

Om den nu vakanta tjänsten inte kan tillsättas till den 1 juli 2015, hur ser det ut med fortsatt tillstånd då?

– Vi betraktar rikssjukvårdsuppdraget som en helhet som har två utförare, och ett skäl till det är att ha mindre sårbarhet. Och då får man titta på patientfördelningen mellan utförarna i sådana fall, men där är vi inte nu. Som signalerna är nu är det business as usual.

Relaterat material

”Det fanns inte på kartan att vi skulle sabotera verksamheten i Lund.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev