Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Byggstart för hjärtsjukhus

Publicerad: 27 februari 2009, 09:40

I dag, fredag, sätts spaden i den danska myllan för ett helt nytt privat sjukhus. Tanken är att erbjuda avancerad hjärtkirurgi till patienter från hela Skandinavien.


Det nya sjukhuset kommer att utföra uppemot 800 hjärtoperationer per år.

– I dag hyr vi ett gammalt sjukhus, men vi håller på att växa ur lokalerna, säger Lars Bengtsson, som sedan tio år tillbaka arbetar som thoraxkirurg på Hjertecenter Varde på Jylland, Danmark.

Det är ett helt privat hjärtkirurgiskt centrum i danska Varde som erbjuder allt inom hjärtsjukvård utom transplantationer och barn-hjärtkirurgi.

– I dag har vi 2 500 patienter per år varav 500 är operationer. Det är ballongdilatationer, kateterburna ablationer och vanlig hjärtkirurgi, som by pass, aneurysm eller klaffar, säger Lars Bengtsson, som tillsammans med sin svenske kollega Sten Oxelbark är en av två thoraxkirurger som arbetar vid centret.

Det nya sjukhuset, som kommer att vara skräddarsytt för hjärtsjukvård, kommer att ha 50 sängplatser, två operationssalar, två ablationsrum samt två salar för kranskärlsröntgen, det vill säga ballongdilatation.

– I dag är 95 procent av patienterna danskar, men förhoppningen är att det ska bli fler svenskar som kommer hit, antingen privat eller via vårdgarantin.

Bygget kommer att kosta mellan 200 och 250 miljoner kronor och ska stå klart redan om 14 månader.

– Det här är den privata svängen vet du, här går det undan, säger Lars Bengtsson.

Hjertecenter Varde ägs av möbelhandlaren Peter Lassen och anestesiologen Ricardo Sanchez.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev