Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Bypass var bättre än stent vid diabetes

Publicerad: 5 november 2012, 09:21

AHA 2012 Kranskärlskirurgi gav bättre överlevnad och mindre risk för hjärtinfarkt hos patienter med diabetes och minst två tilltäppta kransartärer, jämfört med läkemedelsavgivande stent, visar en ny studie i New England Journal of Medicine.


Nu kommer nya belägg för att bypasskirurgi är den bästa metoden för att återställa blodflödet i hjärtat hos patienter med kranskärlssjukdom och diabetes.

Det är ett internationellt forskarlag som lottat 1 900 patienter till antingen bypasskirurgi eller ballongvidgning med insättande av en läkemedelsavgivande stent.

Efter fem års uppföljning var andelen patienter som dött, eller fått en icke dödlig hjärtinfarkt eller stroke 18,7 procent i kirurgigruppen, jämfört med 26,6 procent i kontrollgruppen.

Skillnaden berodde på minskad förekomst av dödsfall och hjärtinfarkter, medan stroke var mer vanligt i kirurgigruppen.

Patienterna i studien hade alla diabetes och flerkärlsjukdom, definierad som minst två tilltäppta kransartärer utan att vänster huvudstam var drabbad. De läkemedelsstentar som användes kunde vara av flera olika fabrikat, men det rekommenderades att samma patient skulle få samma typ av stent.

Resultaten i studien är samstämmiga med tidigare forskning och med aktuella svenska riktlinjer.

Studien, som presenteras på den pågående kardiologikongressen AHA i Los Angeles, har finansierats av den amerikanska forskningsmyndigheten National Heart, Lung and Blood Institute. Flera medicinteknik- och läkemedelsföretag tillhandahöll stentar och läkemedel.

Läs abstract till studien:

■ Michael E. Farkouh med flera. Strategies for Multivessel Revascularization in Patients with Diabetes. New England Journal of Medicine, publicerad online den 4 november 2012. DOI: 10.1056/NEJMoa1211585

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev