Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Byte av aortaklaff med kateterteknik får stöd i ny studie

Publicerad: 22 september 2010, 21:00

Byte av aortaklaff med kateterteknik får stöd i ny studie

Att sätta in en ny aortaklaff med hjälp av kateterteknik räddar liv bland patienter som är för sköra för att genomgå konventionell kirurgi, enligt en ny studie.


För två år sedan började en ny skonsammare teknik införas i Sverige för att byta aortaklaff på patienter med aortastenos. I stället för att byta klaffen genom konventionell öppen kirurgi, sätts den nya klaffen in med hjälp av en kateter via ett snitt i bröstkorgen, i ett kärl i ljumsken eller i ett kärl i armen.

Sådan så kallad perkutan aortaklaffsintervention gör det möjligt att behandla patienter som är för sköra för att genomgå konventionell kirurgi. Men metoden har varit kontroversiell eftersom den hittills saknats tydliga evidens.

Men i en ny studie visar amerikanska forskare att metoden kan rädda liv hos patienter med allvarlig aortastenos.

Totalt 358 patienter, som alla bedömdes vara olämpliga för kirurgi, lottades till att antingen få perkutan aortaklaffsintervention eller sedvanlig medicinsk behandling, inklusive ballongvidgning av aortaförträngningen.

Efter ett års uppföljning hade 30 procent av patienterna i behandlingsgruppen dött, jämfört med 50 procent i kontrollgruppen. Bland överlevande patienter var förekomsten av medelsvår eller svår hjärtsvikt 25 respektive 58 procent.

Efter 30 dagar var dock andelen patienter som drabbats av stroke högre i interventionsgruppen jämfört med i kontrollgruppen, 5 procent jämfört med 1 procent. Även förekomsten av större kärlkomplikatoner var vanligare i interventionsgruppen.

Trots biverkningarna är forskarnas slutsats ändå att perkutan aortaklaffsintervention bör bli en rutinmetod i den aktuella patientgruppen.

Studien som i dag, onsdag, publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine har finansierats av företaget Edwards Lifesciences.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online 22 september 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev