Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Cabcerdiagnos hos barn kan de förädrar trauma

Publicerad: 22 oktober 2007, 11:47

Föräldrar till barn med en cancerdiagnos kan drabbas av mycket allvarliga psykiska trauman. Det visar en studie vid Karolinska institutet.


En ny studie från Karolinska institutet i Solna visar att föräldrars upplevelse av ett barns cancer på många sätt är jämförbar med andra allvarliga psykiska trauman. Tecken på allvarlig posttraumatisk stress kan finnas kvar flera åt efter att föräldrarna först fick reda på barnens diagnos.

Forskarna vid institutionen för kvinnors och barns hälsa har visat att upp till 12 procent av föräldrarna fem år efter diagnosen upplevde allvarlig psykisk stress. Föräldrarnas upplevelse var i nivå med den som återfinns hos patienter som hade varit offer för traumatiskt våld och därefter fått diagnosen posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, den allvarligaste och mest bestående formen av posttraumatisk stress.

– Vi har gjort den här studien för att få fram bilden av hur starkt barnets sjukdom även drabbar föräldrarna. Vi kan nu visa att det finns en grupp föräldrar som utan tvekan är i stort behov av särskild hjälp mot bestående psykiska konsekvenser, säger psykologen Krister Boman, som leder forskningen.

I studien ingick 474 föräldrar till barn som behandlats för cancer. En mindre kontrollgrupp bestod av patienter som fått diagnosen PTSD efter att ha varit utsatta för våld i någon form. Ytterligare en kontrollgrupp var 176 föräldrar till friska barn.

Forskarna kunde också se att föräldrar till barn som fått en cancerdiagnos även lider av ångest och depression i högre utsträckning än föräldrar till friska barn. Mest påtagligt var det under de tre första åren efter barnets cancerdiagnos.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev