Hjärta-kärl
Chefsmöte i Sörmland om sponsrad vård
Publicerad: 1 oktober 2015, 10:11
Nyköpings lasarett.
Landstinget tycker att det är för tidigt att uttala sig om projektet vid Nyköpings lasarett. Samtidigt är det inte första gången sjukhusets samarbeten med företag ifrågasätts.
I går, onsdag, rapporterade Dagens Medicin om att läkemedelsföretaget Amgen betalar en del av Nyköpings lasaretts kostnader för att diagnostisera och utreda ärftlig kolesterolrubbning. Samma företag tillverkar även ett nytt dyrt läkemedel mot för högt kolesterol.
Samarbetet var ingenting som landstingets hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem kände till förrän han läste om det i Dagens Medicin och han är försiktig i sina uttalanden.
– Jag behöver få reda på om den här typen av avtal inte får tecknas av verksamhetschefen. Innan jag har fått reda på det kan jag inte kommentera saken, säger han till Dagens Medicin.
Enligt Jörgen Striem ska nu landstinget nu göra en översyn av avtalet och om det följer de olika regelverk som finns.
Vad tycker du om den etiska aspekten?
– Jag tycker att det är en mycket viktig diskussion, det är bra att den kommer upp på bordet. Den är så viktig att man ska undvika förhastade uttalanden.
Svante Nyberg, chef för medicindivisionen i Landstinget Sörmland, betonar att landstingets process är sådan att avtalen inte granskas på divisionsnivå. Han tycker också att beloppet, 264 000 kronor över två år, behöver sättas i något slags perspektiv.
– Ur medicinklinikens totala budget så är det en väldigt liten summa över lång tid. Så pengarna i sig är inte av betydelse för vår verksamhet, säger han.
Men varför står ni då inte för kostnaden?
– Rent teoretiskt så skulle vi naturligtvis ha kunnat klara oss utan de här 200 000, men vi har inte ett regelverk och riktlinjer som säger att vi inte ska kunna ingå den här typen av samarbeten.
Svante Nyberg, som själv lyfter fram att han har en bakgrund inom läkemedelsindustrin, betonar att det är viktigt med olika typer av allianser. Samtidigt understryker han att allmänhetens förtroende förutsätter att han rakryggat kan säga att landstinget följer de riktlinjer som finns för samarbeten mellan landsting och läkemedelsindustri.
Han ser det inte som sin uppgift att kommentera den kritik som både Sveriges Kommuner och Landsting samt ordföranden för Statens medicinetiska råd lyft fram kring de etiska övervägandena i projektet, utöver att han välkomnar en fortsatt etisk diskussion.
– Sedan kan man fråga sig: Får det överhuvudtaget flyta pengar mellan aktörerna här? Där tycker jag att det är mitt jobb att inte ha en specifik åsikt. Just nu är reglerna så att det mycket väl kan ske. Om vi av politiska, eller andra, skäl bestämmer oss för att det inte är bra, då håller vi oss till det.
Projektet vid medicinkliniken är inte det första samarbetet som uppmärksammats vid Nyköpings lasarett när det gäller etiska överväganden.
För en dryg månad sedan rapporterade Sveriges Televisions Agenda att kvinnokliniken vid samma sjukhus erbjöd nyblivna föräldrar att spara navelsträngsblod i en privat stamcellsbank till en kostnad av 25 000 kronor.
Liknande upplägg är inte tillåtet i exempelvis Stockholms läns landsting med motiveringen att landstinget erbjuder lika vård på lika villkor och inte har tilläggstjänster som man kan betala ur egen ficka när man nyttjar den landstingsfinansierade vården.
En av anledningarna till sambetet i Sörmland uppges vara möjligheten att locka till sig blivande föräldrar och nya inkomster från andra landsting.
Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinetiska råd, Smer, är också kritisk till upplägget med provtagning av navelsträngsblod till en privat stamcellsbank.
– Det är tveksamt om man med kommersiella incitament går in och börjar konkurrera mellan landstingen på det här sättet, det är mycket tveksamt, säger han till Dagens Medicin.
Hälso- och sjukvårdschefen Jörgen Striem svarar kortfattat på hur han ser på att de etiska övervägandena vid Nyköpings lasarett återigen hamnar i rampljuset.
– Jag tycker att det är någonting som föranleder att vi i chefsgruppen ska ta upp de här fallen och prata om dem. Det är viktigt att diskutera dem, säger han.