Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Comeback för njurdenervering

Publicerad: 30 augusti 2017, 09:44

Att med en kateterbaserad teknik värma bort nervtrådar kring njurartärerna för att motverka högt blodtryck ser ut att vara en metod som fungerar trots allt. Det visar en ny randomiserad studie som presenterades på ESC-kongressen.


Ämnen i artikeln:

ESC

– Det här är glädjande resultat. Många med mig tyckte att den här tekniken tidigare har fått ett oförtjänt rykte om sig att vara ineffektiv, men nu visar den här studien att behandlingen har effekt, säger Bert Andersson professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Han var år 2012 med om att introducera tekniken i Sverige. Den innebär att man förstör nerver i sympatiska nervsystemet, vilka annars stimulerar kroppen att frisätta blodtryckshöjande signalämnen.

Men år 2014 kom ett resultat från den då ditintills mest rigorösa kliniska prövningen på området och som i stort satte stopp för metoden. Jämfört med att använda låtsasingrepp så gav aktiv behandling ingen större sänkning av blodtrycket. Och det spekulerades om hela metoden byggde på placeboeffekter.

– Efteråt har denna studie dock fått väldigt mycket kritik, då det bland annat visade sig att de amerikanska läkare som utförde ingreppen var helt otränade och att bara några få behandlingar gjordes per sjukhus, säger Bert Andersson.

I den nya studien som omfattade 80 patienter hade forskare från flera länder dels använt en annan mer effektiv teknik som bättre tar bort de aktuella nerverna, dels var de behandlande läkarna väl övade på metoden.

Patienterna i studien hade alla ett måttligt förhöjt blodtryck och de hade först fått sätta ut alla sina blodtrycksmediciner innan de lottades till att få aktiv denervering eller en låtsasbehandling.

Efter tre månader hade behandlingen medfört ett sänkt blodtryck bland dem som fått aktiv behandling, jämfört med kontrollgruppen.
Bert Andersson menar dock att resultatet inte ska övertolkas.

– Det här var en studie tänkt att visa ”proof of principle” och det har man gjort. Att sätta ut blodtrycksmediciner på alla patienter i klinisk praxis är förstås inte gångbart. Men i studien ville man vara säkra på att man fick en renodlad effekt från behandlingen, säger Bert Andersson.

Han efterlyser också resultat från större studier designade för att mäta effekt på insjuknande i hjärt-kärlsjukdom innan metoden eventuell kan börja användas bredare i sjukvården igen.

Läs abstract till studien:

Raymond Townsend med flera. Catheter-based renal denervation in patients with uncontrolled hypertension in the absence of antihypertensive medications (SPYRAL HTN-OFF MED): a randomised, sham-controlled, proof-of-concept trial. Lancet, publicerad online den 28 augusti 2017. DOI:10.1016/S0140-6736(17)32281-X

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ESC

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News