Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Crestor får bredare indikation

Publicerad: 27 April 2010, 10:56

Den omdiskuterade blodfettsänkaren Crestor är nu godkänd för behandling av friska individer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom – oavsett nivån på blodfetterna.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det meddelar företaget Astra Zeneca i dag.

Godkännandet gäller inom EU och baseras på resultaten i den omtalade Jupiter-studien, där Crestor (rosuvastatin) undersöktes bland hjärtfriska personer med förhöjd nivå av inflammationsmarkören högkänsligt CRP.

Tidigare har Crestor varit godkänt för behandling av patienter med förhöjt kolesterol när effekt av diet och annan icke-farmakologisk behandling är otillräcklig.

Enligt den nya indikationen kan Crestor även användas för att förebygga hjärt-kärlhändelser hos personer som löper hög risk för att första gången drabbas av sådana händelser.

Hög risk definieras i detta fall som minst 5 procents risk att dö i hjärt-kärlsjukdom inom en tioårsperiod, enligt Score-verktyget, eller en så kallad Framinghamrisk på över 20 procent.

Hög nivå på LDL-kolesterolet är alltså inte nödvändigt för behandling enligt den nya indikationen. Inte heller är det nödvändigt med förhöjd nivå av högkänsligt CRP, vilket var ett inklusionskriterium i Jupiter-studien.

Relaterat material

Crestor minskade hjärtsjuklighet hos personer med normala blodfetter

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev