Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Crestor minskade hjärtsjuklighet hos personer med normala blodfetter

Publicerad: 9 november 2008, 14:00

AHA 2008: Det lipidsänkande läkemedlet Crestor minskar insjuknande och död i hjärt-kärlsjukdom hos friska personer med normala lipidvärden men med tecken på inflammation i blodkärlen. Det visar en ny studie som presenteras i dag söndag 9 november.


Förhöjda nivåer av så kallat högkänsligt C-reaktivt protein, hsCRP, är kopplat till ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, som hjärtinfarkt och stroke. Sambandet antas bero på att höga nivåer av hsCRP är ett tecken på inflammation i blodkärlen. Det är också känt att behandling med lipidsänkande statiner – förutom att minska nivåerna av blodfetter som LDL-kolesterol – också minskar nivåerna av hsCRP.

Det är bakgrunden till den stora Jupiter-studien där syftet var att studera effekten av statiner hos individer med förhöjda nivåer av hsCRP.

Undersökningen omfattade totalt 17 802 individer som lottades till behandling med läkemedlet Crestor (rosuvastatin) i dosen 20 mg eller placebo. Studiedeltagarna hade hsCRP-nivåer på minst 2,0 mg/L, normala lipidvärden och ingen tidigare kardiovaskulär sjukdom. Enligt gällande riktlinjer är detta individer som inte ska behandlas med statiner.

Studien stoppades i förtid, efter i median 1,9 års uppföljning, sedan det visade sig att risken att insjukna eller dö i hjärt-kärlsjukdom var 44 procent mindre i behandlingsgruppen jämfört med i placebogruppen. I snitt behövdes 95 personer behandlas för att förhindra ett fall av insjuknande i eller död av hjärt-kärlsjukdom under två år.

Crestor minskade nivåerna av LDL-kolesterol med i genomsnitt 50 procent och hsCRP med 37 procent.

Forskarna bakom studien konstaterar att behandling med Crestor inte var kopplat till högre risk att drabbas av muskelsjukdom eller cancer, två sjukdomar som tidigare kopplats till statinbehandling. De såg dock en liten men signifikant ökad risk att insjukna i diabetes bland studiedeltagarna som behandlades med Crestor.

Resultaten från Jupiters-studien presenteras på American Heart Associations årliga vetenskapliga möte i New Orleans, USA. Studien publiceras samtidigt online av tidskriften New England Journal of Medicine.

I en ledarkommentar i tidskriften skriver Mark Hlatky, professor vid Stanford School of Medicine, USA, att resultaten kommer att ligga till grund för en omvärdering av gällande riktlinjer för statinbehandling.

Samtidigt efterlyser han mer långtidsdata gällande bland annat risken att insjukna i diabetes och effekten av att minska nivåerna av LDL-kolesterol i den utsträckning som gjordes i Jupiter-studien. Mark Hlatky påpekar också att kostnaden för behandling med Crestor är mycket högre än för andra generiska statiner.

Bakom Jupiter-studien står ett internationellt forskarlag, lett av Paul M  Ridker vid Brigham and Women's hospital och Harvard Medical School i Boston, USA. Studien sponsrades av Astra Zeneca som marknadsför Crestor.

New England Journal of Medicine, publicerad online 9 november 2008

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev