fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

CRP gav blygsam förbättring av hjärtriskskattning

Publicerad: 5 oktober 2012, 09:49

Upp till 500 personer behöver testas för höga nivåer av inflammationsmarkören CRP för att en hjärtinfarkt eller stroke ska kunna förebyggas under tio år, enligt en ny studie.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det har diskuterats om olika typer av inflammationsmarkörer borde ingå i de verktyg läkare användar för att skatta personers risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och därmed ringa in dem som har nytta av förebyggande behandling.

Men en ny studie i New England Journal of Medicine kastar alltså tvivel på om det skulle ge så stor effekt.

Det är en internationell forskargrupp i Emerging Risk Factors Collaboration som sammanställt data från 52 framåtblickande studier med totalt 246 699 deltagare som alla ursprungligen var fria från hjärt-kärlsjukdom.

Med hjälp av konventionell riskskattning, som bland annat tar hänsyn till högt blodtryck, rökstatus och kön, delades studiedeltagarna in i tre olika kategorier beroende på hur stor risk de hade att inom tio år drabbas av hjärt-kärlsjukdom, som hjärtinfarkt och stroke.

Forskarna beräknade att omkring 5 procent av deltagarna som först klassats till att ha en medelhög risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom skulle ha omklassats till att ha en hög risk för sådan sjukdom, om hänsyn också togs till nivån av CRP eller fibrinogen, en annan markör för inflammation.

Under antagande att alla i högriskgruppen får behandling med kolesterolsänkande statiner beräknar forskarna att man behöver mäta CRP eller fibrinogen hos 400 till 500 personer med medelhög risk enligt konventionell riskmätning för att rädda en person från att drabbas av hjärtkärlsjukdom inom tio år.

Läs abstract till studien:

The Emerging Risk Factors Collaboration. C-Reactive Protein, Fibrinogen,and Cardiovascular Disease Prediction. New England Journal of Medicine 2012; 367:1310–20. DOI: 10.1056/NEJMoa1107477

Relaterat material

Datortomografi bra tillskott för att mäta hjärtrisk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev