Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

CT gav snabbare hjärtvård

Publicerad: 26 mars 2012, 13:02

ACC 2012. Patienter som söker för möjlig akut kranskärlssjukdom stannar kortare tid på sjukhuset om de undersöks med datortomografi utan att de få mindre säker vård, enligt en ny studie.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det har tidigare varit kontroversiellt huruvida datortomografi av kranskärlen förbättrar diagnostiken av patienter som söker akut vård för misstänkt hjärtinfarkt, till exempel med bröstsmärta.

Den svenska myndigheten SBU efterlyste nyligen fler kontrollerade studier på området.

En ny randomiserad studie kan nu möjligen öppna för ett bredare införande av metoden.

Amerikanska forskare konstaterar att en större andel av patienter som undersöktes med datortomografi kunde skickas hem direkt från akuten jämfört med dem som fick konventionell vård med bland annat kranskärlsröntgen, 50 procent jämfört med 23 procent.

Vårdtiden för dem som fått datortomografi var också kortare, i median 18 timmar jämfört med 25 timmar.

Bland de patienter som undersökts med datortomografi utan att denna visade tecken på akut kranskärlssjukdom var det inga som hade dött eller insjuknat i hjärtinfarkt inom 30 dagar, vilket pekar på att metoden kan användas med bibehållen säkerhet.

Vidare konstaterar forskarna att större andel patienter som undersöktes med datortomografi fick en diagnos på kranskärlssjukdom, 9,0 procent jämfört med 3,5 procent.

I studien ingick totalt 1 370 patienter som sökt akut vård på fem olika sjukhus i USA. Deltagarna inkluderades om de ansågs ha en låg eller intermediär risk för att vara drabbade av akut kranskärlssjukdom och om ett initialt EKG inte pekade på ischemisk kranssjukdom.

Resultaten presenteras på den pågående hjärtkongressen ACC i Chicago, USA, och publiceras samtidigt i New England Journal of Medicine.

Relaterat material

Datortomografi kan ersätta kranskärlsröntgen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev