Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Dåligt ventilationssystem på sjukhus byggs om

Publicerad: 30 juli 2014, 12:31

Alla planerade operationer vid Lasarettet Trelleborg ställdes in på grund av att ventilationssystemet inte klarade värmen. Nu byggs systemet om.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneLasarettet Trelleborg

– Ventilationssystemen ska kompletteras med ny, modern teknik. Ombyggnaden ska startas redan i dag, och kommer sannolikt ta minst två veckor, säger Karin Hesselgard, tillförordnad förvaltningschef på Skånevård Sund.

Alla planerade operationer på sjukhuset har ställts in tills ventilationssystemet, som inte klarade den långvariga höga värmen utomhus, fungerar som det ska. Anledningen till det är att den höga luftfuktigheten som den höga värmen utomhus bidrar till skulle vara en fara för patientsäkerheten vid en operation.

– Det finns regler om att luftfuktigheten i operationssalar inte får överstiga 70 procent. När luftfuktigheten är för hög kan fukt tränga in i förpackningar till instrument som ska vara sterila, och då kan bakterier följa med fukten. Det ökar risken för infektioner, och innebär att vi inte kan garantera att instrumenten och miljön är sterila, säger Görel Nergelius, chefläkare vid Skånevård Sund.

Patienterna som hade planerade operationer vid sjukhuset den här veckan har informerats om att deras operationer är uppskjutna, och enligt Karin Hesselgard har patienterna haft förståelse för det inträffade.

– Vi är såklart oerhört ledsna att operationerna måste skjutas upp. Det är jobbigt för patienterna, eftersom de varit mentalt inställda på att ha operationen vid det utsatta datumet. Men vi har ändå mött förståelse, säger hon.

Fram till att ombyggnaden är klar kommer patienterna att opereras på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Det finns utrymme där, i alla fall för majoriteten av patienterna. Utifall att det inte finns plats för alla så kommer de som behöver operationen brådskande av medicinska skäl att prioriteras. Vi kommer ta om hand patienterna på ett säkert och bra sätt, säger Görel Nergelius.

Ortopederna som skulle ha genomfört de planerade operationerna vid Lasarettet Trelleborg arbetar vanligtvis vid just Skånes universitetssjukhus, så deras arbete kommer inte att påverkas mycket av problemen med operationssalarna i Trelleborg.

– Inga ortopeder kommer behöva sitta och rulla tummarna på grund av det här, säger Karin Hesselgard.

Enligt både Görel Nergelius och Karin Hesselgard har de inte fått några indikationer på att andra sjukhus inom Skånevård Sund skulle ha liknande ventilationsproblem.

Relaterat material

Operationer ställs in på grund av dålig ventilation

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev