Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Danderyd först ut med strukturerad hjärtjournal

Publicerad: 12 maj 2014, 04:30

Från och med nu ska hjärtläkare på Danderyds sjukhus föra journal på nytt sätt. Snart kan data skickas direkt ur journalerna till kvalitetsregistren.


I höst ska alla hjärtkliniker på sjukhusen i Stockholms läns landsting föra journal på samma strukturerade sätt inom delprojektet Hjärta-kärl. På Danderyds sjukhus kör man skarpt redan sedan förra veckan.

Även Capio S:t Görans sjukhus, som har Cambios journalsystem och inte Take Care som de övriga, kommer att journalföra på samma sätt.

– Det här kommer att spara oändligt mycket tid, säger Karin Malmqvist, verksamhetschef på hjärtkliniken vid Danderyds sjukhus och eldsjälen som har sett till att samordningen mellan sjukhusen och mellan sjukhus och de nationella kvalitetsregistren på hjärtområdet, blivit verklighet.

Att synka så många sjukhus, kliniker och kvalitetsregister har krävt fyra års idogt arbete. När Take Care infördes som journalsystem i Stockholm började sjukhusen bygga upp sina egna journalmallar – ingen av dem anpassad för registren.

– Men nu har sjukhusen enats om samma journalmallar och en gemensam nomenklatur med kvalitetsregistren. Förr kunde det stå rökvanor, rökare eller tobak, till exempel, nu har man enats om termerna, förklarar Karin Malmqvist.

Uppgifter om patientens hjärtstatus, prover, vanor och tidigare hjärtsjukdom ska lite längre fram kunna skickas med ett enkelt klick från journalsystemet i Take Care till de nio kvalitetsregister som hanterar hjärtsjukdomar. På så vis spar man inte bara enormt mycket tid jämfört med manuell inmatning, man minskar också riskerna för att fel data matas in.

– Inte minst ger det en fantastisk grundförutsättning för forskning och kvalitetsutveckling, säger Karin Malmqvist.

De nya journalmallarna innebär en omställning för läkarna. Det nya sättet är mycket mer strukturerat men utrymme för fritext finns naturligtvis också, förklarar Karin Malmqvist. Den som vill kan diktera även fortsättningsvis, men hon gissar att i alla fall yngre läkare förmodligen kommer att blanda diktering med att själva klicka i uppgifter i journalen.

– I och med att vi hade utvecklingsstopp i Take Care i Stockholms läns landsting har vi blivit försenade med direktöverföringen till kvalitetsregistren men nu jobbar vi med tekniken och hoppas på att kunna dra igång i höst, säger Marie Forslöw, kvalitetsutvecklare på Danderyds sjukhus och projektledare för delprojektet Hjärta-kärl.

–  Vi har ju 120 variabler som ska föras över till Swedeheart och det är viktigt att allting blir rätt.

Projektet Hjärta-kärl ingår i projektet Strukturerad vårddata, som It i vården hade en artikel om i december förra året.

Målet är att sprida journalmallen och termerna även till andra landsting i Sverige.

Förutom det stora förankringsarbetet, där Karin Malmqvist haft hjälp av sitt stora nätverk och sina kontakter med registerhållarna, har det varit mycket jobb med juridiken kring datalagarna. Där har Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen varit till stor hjälp, säger hon.

Vårduppgifter till kvalitetsregistret Senior alert från geriatrik och primärvård planeras att gå i produktion redan 20 maj i Stockholm, enligt Marie Forslöw, men där handlar det om betydligt färre variabler.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev