Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Danskar vill ta över Stockholmssjukhus

Publicerad: 28 mars 2008, 14:28

Det danska vårdföretaget Transmedica har lämnat in tre utmaningar till Stockholms läns landsting. Företaget vill ta över driften av Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus och ortopeden på Södersjukhuset.


–  I dagsläget har vi inte för avsikt att låta någon ta över ett helt sjukhus, men en diskussion kan ju mynna ut i att det blir vissa delar av en verksamhet, säger finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (m), till Metro.

Transmedica är ett av Danmarks största privata vårdföretag och har tidigare bland annat samarbetat med med Närsjukvården Österlen AB (Praktikertjänst AB) på Simrishamn sjukhus, och drivit Kirurgin Österlen på uppdrag av Region Skåne.

Som Dagens Medicin tidigare berättat har även företaget Falck Aktiv Arbetsmedicin AB, som ägs av danska Falck, lämnat in utmaningar när det gäller driften av ortopeden på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

Också när det gäller Södertälje sjukhus finns flera intressenter.

Catharina Elmsäter-Svärd säger till Metro att hon hoppas att man kan komma till beslut när det gäller utmaningarna innan sommaren.

Christina Söderholm, vd för Södersjukhuset AB, säger till Dagens Medicin att ortopeden är en så integrerad och välfungerande del av vården att sjukhuset helst vill fortsätta att driva den i egen regi.
- Ortopeden är en av våra pärlor, säger hon.

Christina Söderholm poängterar dock att det inte handlar om något principiellt ställningstagande mot privat driven vård, utan att sjukhusets styrelse snarare själva skulle vilja få uppdraget att värdera vilka delar som kan läggas ut på entreprenad.

Svensk satsning i Danmark

Samtidigt som flera danska företag vill ta över vårdverksamhet i Stockholms läns landsting storsatsar svenska Capio nu i Danmark.
Capio har just vunnit en upphandling av mammografin i Region Midtjylland och vill i framtiden driva hela sjukhus i Danmark, skriver danska Dagens Medicin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev