Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

De korta fettsyrorna påverkar inte blodet i större omfattning

Publicerad: 5 februari 2010, 16:10

De korta fettsyrorna påverkar inte blodet i större omfattning

Foto: Foto: Photos.com

Smör ger lägre blodfettshöjning än olivolja – åtminstone på kort sikt. Det visar en ny studie som gjorts vid Lunds universitet.


Den främsta förklaringen till de nya rönen är att smör till ungefär 20 procent består av korta och medellånga fettsyror. Dessa används direkt som energi och påverkar därför inte blodfetterna nämnvärt. Däremot ger smör en lite högre halt av fria fettsyror, vilket är en belastning för kroppen.

– Resultaten nyanserar bilden av olika kostfetter. Olivoljan har studerats så otroligt mycket och dess förtjänster lyfts ofta fram. Att smör höjer blodkolesterol på lång sikt är välkänt medan dess kortsiktiga effekter inte är lika väl studerade. Visst är olivolja bra, men resultaten visar att olika matfetter kan ha olika fördelar, säger Julia Svensson, doktorand i bioteknik och nutrition vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Resultaten visade också att skillnaden är mer påtaglig hos män än hos kvinnor. Skillnader i resultatet för män och kvinnor beror bland annat på hormoner, storlek på fettdepåer och olikheter i ämnesomsättningen.

I undersökningen deltog 19 kvinnor och 28 män. Varje person åt tre testmåltider som innehöll fett från raps-linfröolja, olivolja eller smör. Testpersonerna, som fastade både innan och efter måltiden, lämnade blodprov för analys 1, 3, 5 och 7 timmar efteråt.

Höjda blodfetter ökar som regel kolesterolvärdet i blodet som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

– Slutligen har alla fetter högt energiinnehåll och om man inte förbränner det man stoppar i sig resulterar detta i viktuppgång och ökad risk för sjukdomar på lång sikt, säger Julia Svensson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev