Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

De mäter hjärtrytmen med mobilkameran

Publicerad: 14 september 2020, 09:34

Foto: Press

Med en ny mobilapp registrerar patienter vid Danderyds sjukhus dagligen sin hjärtrytm med hjälp av kameran på sina smartphones.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusKarolinska institutetFörmaksflimmer

Det är patienter med förmaksflimmer som väntar på elkonvertering som ingår i en studie där de mäter sin egen hjärtrytm i hemmet. Det fungerar genom att patienten håller sitt finger mot mobilkameran, som registrerar blodflödet. En algoritm i appen gör utifrån registreringen av blodflödet en tolkning av patientens hjärtrytm.

En pilotstudie som gjorts på sjukhuset visade en hög överenstämmelse mellan de automatiskt ställda diagnoserna och diagnoser som gjorts utifrån EKG-resultat som tolkats av hjärtläkare.

– Visar våra fortsatta tester tillräckligt bra prestanda, kan detta öka tillgängligheten för undersökning av hjärtrytm markant och i de flesta fall helt ersätta traditionell EKG-registrering, säger Johan Engdahl, överläkare i kardiologi vid Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande.

Att kunna registrera patienternas hjärtstatus utan att de behöver komma in till sjukhuset innebär givetvis goda möjligheter till effektivisering. Även patienterna verkar nöjda.

– Responsen från de patienter som har använt systemet har varit mycket positiv och de allra flesta har uttryckt att de upplever en ökad trygghet av att kunna göra mätningar hemifrån, säger Jonatan Fernstad, doktorand och läkare vid Danderyds sjukhus som ansvarar för utvecklingen av metoden, i pressmeddelandet.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev