tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Defibrillatorer placeras ut på allmänna platser

Publicerad: 14 juli 2006, 11:37

Minst en defibrillator på allmän plats i varje kommun. Det är målet med Civilförsvarsförbundets kampanj "Hjärta att hjälpa".


Årligen drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsliga hjärtstillestånd utanför sjukhus. Dödligheten för dessa personer är i dag över 95 procent. Genom det projekt som Civilförsvarsförbundet nu drar igång vill förbundet bidra till att öka antalet som hinner få hjälp innan det är för sent. Bland annat genom att göra defibrillatorer tillgängliga på allmänna platser, som köpcentrum och idrottshallar. Målet är att det skall finnas en apparat i varje kommun.

- Att det ska finnas en så kallad hjärtstartare, eller defibrillator, i varje kommun är bara en början. Främst syftar projektet till att lära människor att ingripa. Vi vill bidra till att avdramatisera hjälpinsatsen, säger Anders Johansson, generalsekreterare för Civilförsvarsförbundet.

Apparaten det handlar om är en så kallad first aid defibrillator, som är så pass enkel i sin konstruktion att i princip vem som helst kan använda den.

Mårten Rosenqvist, professor i kardiologi vid Södersjukhuset i Stockholm, är försiktigt positiv till Civilförsvarsförbundets initiativ.

- En defibrillator i varje kommun är naturligtvis bättre än ingen alls. Sen är det ju en viss skillnad på Stockholms kommun och småkommuner i exempelvis Norrland. Kanske skulle man främst fokusera på att placera ut dessa apparater där sannolikheten är som störst att de kommer till användning, säger han.

Mårten Rosenqvist är även en av initiativtagarna till det så kallade Salsa-projektet i Stockholm, Saving Lives in Stockholm Area, som arbetar med att minska dödligheten vid plötsliga hjärtstopp utanför sjukhus. Anledningen till att Salsa-projektet drogs igång för fyra år sedan var att i Stockholm är dödligheten bland den högsta i landet när det gäller just detta.

Genom projektets försorg har redan ett sextiotal defibrillatorer av den typ som nu är aktuella för Civilförsvarsförbundets kampanj placerats ut i Stockholm. Bland annat finns apparaterna på stora varuhus, idrottsarenor och på vissa gym i staden.

- Egentligen borde det vara lika naturligt att ha den här typen av apparater i offentliga utrymmen som det är att ha brandsläckare, säger Mårten Rosenqvist.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev