Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Defibrillatorn chockar döende patient

Publicerad: 21 november 2012, 09:30

Varannan patient hade inte fått sin inopererade defibrillator avstängd inför livets slut – trots att personalen ofta visste att patienten var döende.


En av patienterna i studien, en kvinna som inte kunde kommunicera på grund av en tidigare stroke, genomled 194 chocker – lika meningslösa som plågsamma – under sina fem sista dygn. Kvinnan visade tydliga tecken på smärta, enligt journalen, men defibrillatorn, ICD:n, var alltså inte inaktiverad. Kanske för att vårdpersonalen inte kände till den. Eller på grund av annan okunskap.

– Jag har ju svårt att tro att någon med öppna ögon låter en människa gå igenom ett sådant avslut, säger sjuksköterskan Annika Kinch Westerdahl.

Hon arbetar på arytmimottagningen, Danderyds sjukhus, och håller samtidigt på med sin avhandling om ICD-behandling i livets slutskede.

Allt fler patienter i Sverige bär en ICD-dosa. Den förebygger hjärtstopp hos dem som har drabbats av livshotande arytmier, eller som har hög risk att göra det. Vid behov justerar ICD:n hjärtrytmen genom antingen en stillsam pacemakerstimulering som patienten inte känner av, eller med en kraftig defibrilleringschock – som ofta gör väldigt ont.

– Många brukar beskriva det som att de får en hästspark i bröstet, säger Annika Kinch Westerdahl.

En ICD på rätt patient ger både trygghet och längre liv. Men när döden till slut närmar sig och hjärtmuskelns funktion försämras kan dosan göra mer skada än nytta.

I två delstudier undersöker Annika Kinch Westerdahl lagrade data, elektrogram, från cirka 130 dosor från patienter avlidna 2006–2010. Hon går också igenom patienternas journaler. Bland annat kontrollerar hon om ICD-dosan har avaktiverats i de fall där vårdpersonalen avstår från hjärt-lungräddning om patienten drabbas av hjärtstopp.

De preliminära resultaten är nedslående. Drygt hälften av dem som hade beslut om behandlingsbegränsning journalfört hade dosan påslagen trots det.

– Det är i samråd med patienten som man fattar beslut om behandlingsbegränsning och det kan ju hända att patienten absolut inte vill att den ska stängas av. Men jag tror att vårdpersonalen helt enkelt har missat det många gånger, säger Annika Kinch Westerdahl.

Mötet med döden blev inte fridsamt för alla. Nästan var tredje patient hade fått minst en chock från sin ICD under sitt sista levnadsdygn, många gånger betydligt fler. Av 100 patienter fick 17 procent minst tre chocker och 10 procent fick fler än tio chocker under de sista 24 timmarna. Detta enligt resultat som Annika Kinch Westerdahl presenterade under hjärtkongressen ESC i München tidigare i år.

När Dagens Medicin kontaktar Socialstyrelsens lex Maria-register visar det sig vara tomt på anmälningar av den här typen av händelser. Men i sina riktlinjer från 2008 ger myndigheten högsta prioritet åt samtal med patient och/eller anhöriga om att avsluta ICD-behandlingen när livet närmar sig sitt slut.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev