Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Defibrillatorn kliver in i tryckkammaren

Publicerad: 12 december 2011, 14:05

Vid ett hjärtstopp kan man på Karolinska universitetssjukhuset numera använda defibrillator inne i tryckkammaren. Men andra vill inte använda tekniken.


Om ett hjärta skulle stanna under behandling i den stora tryckkammaren  på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, skulle det ta ungefär sju  minuter att föra ut patienten och påbörja behandling med defibrillator.

Att använda elektrisk apparatur i den höga syrehalten innebär en risk  för antändning. Men nu har anställda vid tryckkammaren och enheten för  medicinsk teknik på Karolinska tillsammans med tillverkare av  tryckkammare och defibrillator lyckats ta fram en apparat som  certifierats för att användas av personal inne i tryckkammaren.

Även om ett hjärtstopp hittills aldrig har skett i tryckkammaren så ser  den medicinskt ledningsansvarige överläkaren Bengt Eriksson  defibrillatorn som en patientsäkerhetsfråga.

– Överallt där man behandlar svårt sjuka patienter måste man kunna ta hand om komplikationer, säger Bengt Eriksson.

Eftersom marknaden är liten är intresset hos tillverkarna för att  utveckla speciellt anpassad medicinsk teknik för tryckkammare inte så  stort.

Under fyra år har aktörerna på Karolinska arbetat med  att anpassa en defibrillator till tryckkammaranvändning. De har tagit  fram metoder för att utvärdera medicinteknisk utrustning för  tryckkammare, där standard tidigare saknats.

Defibrillatorn  har prövats vid ett tryck motsvarande 50 meters djup och den har gått  igenom tester för elsäkerhet, brandoch explosionsrisk. Knapparna har  anpassats så att de inte ska påverkas av det förhöjda trycket och därmed  riskera att pressas ner.

– För att undvika att exponera  personalen har vi utvecklat en enkel självmanövrerad robot som vi styr  från utsidan till att trycka på knapparna, säger Peter Kronlund,  perfusionist och tekniskt ansvarig för tryckkammaren.

Endast  Karolinska universitetssjukhuset har den här lösningen, trots att  tryckkammarbehandling erbjuds på fyra andra sjukhus i landet.

Tre av dessa sjukhus saknar tillgång till defibrillator i sina  tryckkammare. Tryckkammaren på Helsingborgs lasarett används inte till  intensivvård och överläkare Christer Hammarlund, som är medicinskt  ansvarig, bedömer att det därför inte finns ett behov.

– Vi  har hållit på i 25 år och det har aldrig skett ett hjärtstopp.  Patienterna är också så väl syresatta att det ger oss minst tio minuter  att föra upp dem till ytan igen och defibrillera utan risk för skador,  säger Christer Hammarlund.

I tryckkammaren på Sahlgrenska  universitetssjukhuset Östra i Göteborg finns möjlighet att använda  defibrillator, men där har de ansvariga valt att lösa det genom att  endast föra de sladdar som ska fästas på patienten in i kammaren och  lämna defibrillatorn utanför.

– Vår personal har bevittnat att  en defibrillator som stått orörd helt plötsligt börjat brinna så det är  klart att det färgar oss, säger Joakim Trogen, vårdenhetschef för  tryckkammaren.

Han tycker att riskerna med att ta in en batteridriven apparat i tryckkammaren väger tyngre än tillverkarens garantier.

Enligt Bengt Eriksson på Karolinska tillåter tillverkaren av sjukhusets  tryckkammare inte den lösning som används i Göteborg, därför har de  fått gå en annan väg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev