Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Definitivt nej till fortsatta <BR>hjärtbyten på Karolinska

Publicerad: 9 juni 2010, 09:07

Besvikelsen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge är stor sedan sjukhuset definitivt fråntagits rätten att utföra hjärttransplantationer.


Rikssjukvårdsnämnden lämnade beskedet efter sitt sammanträde i går, tisdag. Som väntat följde nämnden Socialstyrelsens rekommendation och avslog Stockholms läns landstings begäran om överprövning av det tidigare beslutet att hjärttransplantationer bara ska utföras i Göteborg och Lund.

– Det är ett mycket olyckligt beslut. Den utredning som Socialstyrelsen har gjort i saken har inte kunnat visa vare sig medicinska eller ekonomiska skäl att fatta ett sådant här beslut. Tvärtom står det helt klart att våra resultat är mycket goda, säger Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör Birgir Jakobsson i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Nu måste vi noggrant överväga hur vi ska hantera situationen på det sätt som är bäst för våra patienter och deras anhöriga och hur vi säkerställer att vi bibehåller den spetskompetens som vi har inom hjärtsvikt och transplantationsvård.

Relaterat material

Nej till Stockholms begäran om hjärttransplantationer

Kontroversiellt beslut om hjärtbyten överklagas

Göteborg och Lund vann dragkamp om hjärtbyten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev