fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Delade meningar om Pradaxa slår Waran vid förmaksflimmer

Publicerad: 15 september 2010, 10:26

Nyligen publicerades en studie som stödjer proppläkemedlet Pradaxa i stället för Waran vid förmaksflimmer. Men tolkningen av resultaten får kritik av farmkakologen Paul Hjemdahl,

Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerWaran

Det var i samband med europeiska hjärtkongressen ESC i Stockholm som forskare publicerade en ny analys av den stora Rely-studien, se länk till höger.

Slutsatsen, enligt en så kallad interaktionsanalys, var att det nya blodförtunnande läkemedlet Pradaxa (dabigatran) var bättre på att förebygga stroke bland patienter med förmaksflimmer än läkemedlet Waran (warfarin) – detta oavsett kvaliteten på hur välinställda patienterna var på Waran.

Men slutsatsen får kritik av Paul Hjemdahl, professor och överläkare vid klinisk farmakologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Man har hårddragit vissa statistiska analyser. Vid sjukhus med god kontroll på Waran så är effekten lika bra med Waran som med Pradaxa.   Jag vidhåller att studien inte visar att det är bättre att överge Waran i länder där Waranmonitoreringen sköts bra, som i Sverige. Följsamheten understöds av Waranmonitorering. Den blir sannolikt sämre med dabigatran i vanlig sjukvård än i en klinisk studie. Det kan medföra sämre effekter och större risker säger han.

Jonas Oldgren, överläkare vid Akademiska sjukhuset, är en av författarna till den nya studien. Han försvarar slutsatserna i studien.

– Vår huvudanalys visar att resultaten i den ursprungliga studien, att Pradaxa är ett bra alternativ till Waran, står sig oavsett kvaliteten på Waranbehandlingen. Sedan är vi tydliga med att fördelarna blir mindre på sjukhus med god Warankontroll, säger Jonas Oldgren.

– Men när det gäller förekomst av hjärnblödning, som är en fruktad komplikation vid blodförtunnande behandling, är fördelarna med Pradaxa klart större än Waran, även på sjukhus med god Warankontroll, säger han.

Relaterat material

Ny analys bekräftar fördelar med Pradaxa över Waran

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev