Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Deprimerade kvinnor har högre hjärtrisk

Publicerad: 29 april 2005, 11:00

Unga och medelålders kvinnor med hjärtsjukdom har en sämre prognos om de dessutom lider av depression. Nästan var fjärde hjärtsjuk kvinna lider av måttlig till svår depression, enligt en ny svensk studie som har presenterats på hjärtläkarnas pågående vårmöte i Malmö.


- Detta är en utsatt grupp patienter som kräver extra uppmärksamhet och omsorg för att komma igång med sin rehabilitering, säger Kristina Lindwall Sundel,specialist i psykiatri och biträdande överläkare vid psykiatriska kliniken S:t Görans sjukhus i Stockholm.

På det kardiovaskulära vårmötet i Malmö har hon presenterat de första resultaten från en pågående studie med 130 kvinnor i åldern 37 till 65 år som har deltagit i ett hjärtrehabiliteringsprogram särskilt anpassat för kvinnor vid Saltsjöbadens sjukhus i Stockholm. De flesta hade haft en hjärtinfarkt, men det fanns också patienter med svår kärlkramp.  Kvinnorna fick göra ett test med hjälp av Becks depressionskala, BDI, för att mäta om de led av depression, och i så fall i vilken grad.

Resultaten visar att nästan en av fyra, 23 procent, hade mer än 18 poäng på depressionsskalan, vilket räcker för att ställa diagnosen klinisk depression.

- I normalbefolkningen brukar man räkna med att 5 procent lider av så svåra depressionssymtom, vilket betyder att detta är en mycket hög siffra, säger Kristina Lindwall Sundel.

De deprimerade kvinnorna i rehabiliteringsgrupperna var yngre än de som inte hade depressionssymtom. De var också svårare sjuka - med sämre kolesterolvärden, högre blodtryck och mer kärlkramp.

- Dessutom hade de svårare att komma igång med livsstilsförändringar, som att förändra sina matvanor och komma igång och motionera. Jag har nu följt alla dessa kvinnor i snart fem år, och min slutsats att man först måste göra något åt depressionen innan det går att angripa andra riskfaktorer, berättar Kristina Lindwall Sundel.

Tidigare har man sett depression som en konsekvens av hjärtsjukdomen. Men resultat från nya studier talar för att depression i sig är en riskfaktor för att utveckla hjärtsjukdom, och att det förvärrar prognosen.

- Mina resultat förstärker det intrycket, konstaterar Kristina Lindwall Sundel.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev