Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Det fanns inte på kartan att vi skulle sabotera verksamheten i Lund”

Publicerad: 31 oktober 2014, 11:56

Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Roger Lundholm.

Skånes universitetssjukvård har beslutat att avskeda den barnhjärtkirurg som var med att planera en liknande privat verksamhet. Läs hans version om det som hänt.


Den 13 oktober i år beslutade Anders Dybjer, divisionschef vid Skånes universitetssjukvård, att stänga av en av barnhjärtkirurgerna vid Skånes universitetssjukhus. Kirurgen hade under en tid varit med och planerat öppnandet av en privat klinik som var tänkt att erbjuda barnhjärtkirurgi till utländska patienter.

Skånes universitetssjukhus ansåg att barnhjärtkirurgen agerat illojalt och i går, torsdag, gick sjukhuset ett steg till och avskedade honom.

Enligt kirurgen och hans ombud har det aldrig träffats några avtal mellan honom den framtida kliniken. Däremot har kirurgen fått ett erbjudande om en framtida anställning och delägarskap om och när planerna blev verklighet.

Skulle kliniken kunna bli verklighet utan att du var med?

– Det skulle det i och för sig. Det gäller bara att hitta en kirurg. Jag är ju inte ensam i landet, det finns flera kirurger som kan göra det där, säger barnhjärtkirurgen till Dagens Medicin.

Men det är bara du som har blivit tillfrågad?

– Ja, det är bara jag som har blivit tillfrågad.

Skånes universitetssjukvård tycker att ditt agerande är illojalt. Har du tänkt i de banorna?

– Nej, vi har gjort det här i bästa välmening. Vi har sett en synergieffekt och att vi ska behålla kunskapen. Och att vi kan stå starka när nästa ansökningsperiod kommer.

För rikssjukvården tänker du då?

– Ja.

Det krävs ju fler anställda än en barnhjärtkirurg för att driva den här typen av verksamhet, varifrån skulle ni rekrytera övrig personal?

– Redan nu så arbetar ju folk extra här och där. Vi har intensivvårdsköterskor som åker till Norge och de jobbar extra inom ambulanssjukvården. Vi hade räknat med att dels kunna använda … Det skulle ju börja i liten skala och under tiden vi skalade upp det här så skulle vi också kunna bidra med att utbilda folk. Hjärtsjuksköterskor som skulle kunna användas i regionens ordinarie intensivvård.

Men det finns väl en brist av den här typen av kompetens i landet?

– Det vet jag väl inte. Nu görs det här bara i Göteborg och Lund. Men det fanns ju inte på kartan att vi skulle sabotera verksamheten i Lund. Man hade fått börja i en sådan skala att båda verksamheterna kunde finnas kvar. Det är ju helt galet, jag menar då skulle vi ju såga av den gren vi sitter på om vi skulle göra så.

Vad händer härnäst?

– Ja, nu är jag ju arbetslös. Vi måste begära att det här ogiltigförklaras och det kan bara göras via domstol.

Om avskedandet blir ogiltigförklarat och du får tillbaka din anställning, är du sugen på att komma tillbaka och jobba på den arbetsplats där du blivit avskedad av chefen?

– Det där är ju en lång process. Jag kan faktiskt inte uttala mig om det. Jag vill naturligtvis ha tillbaka mitt arbete och jag har ju pratat med kollegor som säger att de har inga problem att jobba med mig igen. Jag har ett enormt stöd från intensivvården och jag har stöd i stora delar av organisationen, så det har jag inga problem med.

Barnhjärtkirurgen är märkbart ledsen över det som hänt och vill först inte svara på några frågor utöver det som han och hans juridiska ombud har skickat till Skånes universitetssjukvård. Men han ändrar sig och avslutar intervjun med att säga:

– Vi tycker att det är oschysst att jag inte har fått en chans att välja. Säger arbetsgivaren att du måste välja så får man ju förhålla sig till det.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev