Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Det mänskliga mötet går inte att ersätta”

Publicerad: 15 november 2014, 11:35

Jonas Oldgren, verksamhetschef för UCR.

Foto: Magnus Laupa

Att åka på hjärtkongresser, som AHA i Chicago, kan få stor betydelse för pågående och kommande forskningsprojekt, tycker UCR-chefen Jonas Oldgren.


Uppsala Clinical Research Center (UCR) har en stor närvaro på hjärtmötet som de närmaste dagarna kommer att pågå i Chicago, ett jättemöte som anordnas av American Heart Association.

Drygt 20 av de presentationer som ingår i kongressprogrammet är kopplade till UCR:s forskare, studier och register. Mycket handlar om riskbedömning av patienter som har eller som riskerar att få hjärtproblem. Med hjälp av olika biomarkörer har Uppsala-forskarna också försökt hitta bättre sätt att förutse hur olika patienter kommer att reagera på olika läkemedel.

– Vår förhoppning är att vi långsiktigt ska kunna välja ut rätt behandling för rätt patient, att få en mer individuell skräddarsydd behandling än vad vi i dag har. Vi har kommit en bit på väg i de studier som presenteras nu, säger Jonas Oldgren, kardiolog och sedan början på året verksamhetschef för UCR.

För honom är en viktig del av kongressen att kunna träffa andra forskare som ingår i styrgrupper för pågående eller planerade studier. Eftersom många forskare som arbetar med läkemedelsprövningar är på plats, så är det ett effektivt sätt att ha möten och följa upp pågående eller planerade projekt, förklarar han.

Jonas Oldgren har varit på ett tiotal AHA-kongresser och flera andra hjärtmöten både i Europa och i USA. Även om det nuförtiden går att ha regelbunden kontakt med andra forskare ute i världen med hjälp av telefon- och videokonferenser så tycker han att det är viktigt att träffas på riktigt.

– Man ska inte glömma bort det mänskliga mötet som har betydelse för om man ska lösa knutar som har blivit. Eller öppna upp för nya möjliga samarbeten.

Ibland kan också avgörande händelser för ett forskningsprojekt ske just under en sådan här kongress. Jonas Oldgren nämner bland annat en större studie om förmaksflimmer som UCR arbetar med just nu:

– Den studien riktade vi faktiskt om, hela studien, i samband med ett möte på en kongress. Vi förändrade hela studiedesignen. Resultatet vet jag ännu inte eftersom projektet pågår, men jag är övertygad om att det blev en vetenskapligt mycket mer intressant studie.

Allt handlar dock inte om arbetsmöten. Under den AHA-kongress som nu sätter i gång kommer Jonas Oldgren även att försöka hinna ta del av några av de drygt 5 000 presentationer som ges.

Du har ju varit på många hjärtmöten tidigare, finns det någon karismatisk talare som du minns särskilt?

– Ja då blir listan lång. Men ett personligt minne för mig var när Eugene Braunwald, en stor kardiolog i USA, redogjorde för sin forskarkarriär som sträcker sig från sent 50-tal. Han är fortfarande vital och aktiv. Det var fascinerande att se hela den moderna hjärtsjukvårdens utveckling, som han själv har varit med och genomfört, att höra honom berätta personligen om den.

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev