tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Diabetes ökar risken att falla

Publicerad: 26 september 2005, 09:32

Det finns anledning att bokstavligen stötta äldre personer med diabetes lite extra. Enligt en amerikansk studie ökar nämligen diabetes risken att ramla.


Fall är en vanlig skadeorsak bland äldre människor, inte sällan med allvarliga konsekvenser. Forskning gjord vid Columbia University i New York, USA, visar nu att diabetes är en riskfaktor för fall.

I studien ingick 139 personer som bodde på ett vårdhem för äldre. De var mellan 70 och 105 år gamla och kunde alla resa sig från sittande.

Personerna följdes under i medeltid 299 dagar och under den tiden ramlade drygt var tredje, 35 procent. Men bland diabetikerna var det hela 78 procent som ramlade under perioden, jämfört med 30 procent bland övriga.

När resultaten rensades från andra faktorer var slutsatsen att diabetes ökade risken att falla med fyra gånger. Problem med balansen ökade fallrisken fem gånger.

Enligt forskarna kunde den ökade fallrisken inte förklaras av diabeteskomplikationer som blodtrycksfall när personerna stod upp eller synförsämring. De spekulerar däremot i om förklaringen kan ligga i en annan diabeteskomplikation, perifer neuropati, som försämrar känseln i fötterna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev