Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Diabeteskomplikationer hälften så många som för 10 år sedan

Publicerad: 11 April 2008, 14:23

På tio år har antalet typ 1-diabetiker som drabbas av allvarliga komplikationer närmare halverats, enligt ny forskning från Karolinska institutet.


Antalet allvarliga komplikationer, exempelvis  amputationer och hjärtinfarkter, har minskat med nästan 50 procent hos patienter med typ 1-diabetes på bara tio år. Det visar en studie som nu presenteras i en avhandling av Junmei Miao Jonasson, forskare vid Karolinska institutet.

Avhandlingsarbetet utgör den största nationella kartläggning som någonsin gjorts när det gäller patienter med typ 1-diabetes.

I de aktuella studierna ingick cirka 31 000 personer, varav 6 000 kvinnor i fertil ålder, som alla fick diagnosen typ 1-diabetes innan de fyllt 30 år. Diagnoserna ställdes i samband med sjukhusbesök mellan åren 1975 och 2004.

Ett annat viktigt resultat är att fertiliteten förbättrats avsevärt för kvinnor med typ 1-diabetes, och nu i princip är densamma som hos friska kvinnor, se även Dagens Medicins tidning från Svenska läkaresällskapets riksstämma den 29 november 2007.

Orsakerna till förbättringarna antas enligt forskarna vara en kombination av nationella vårdprogram och nya och bättre behandlingsformer, bland annat läkemedel.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev