Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Diabetesläkemedel krympte storlek på hjärtinfarkter

Publicerad: 5 februari 2009, 12:37

Läkemedlet Byetta minskade storleken på hjärtinfarkter och förebyggde försämring av hjärtat i djurstudier.


I en ny studie som publiceras i det kommande numret av tidskriften Journal of the American College of Cardiology har forskare prövat diabetesläkemedlet Byetta (exenatid) på grisar. Men inte mot diabetes utan mot hjärtinfarkt.

Forskarna framkallade hjärtinfarkter hos 18 grisar som var randomiserade till två grupper. Grisarna i den ena gruppen fick 75 minuter efter att hjärtinfarkterna framkallats injektioner med exenatid. Grisarna i den andra gruppen fick i stället injektioner med saltlösning.

För att pröva grisarnas hjärtstatus togs blodprover och olika tester samt ultraljudsundersökningar genomfördes. Tre dygn efter att hjärtinfarkterna framkallats hade infarktstorleken minskat med i snitt 53,6 procent hos de grisar som fått läkemedel. Hos de grisar som hade fått saltlösning var minskningen i omfång enbart 32,7 procent.

Forskarna kunde även konstatera tecken på att läkemedlet motverkade försämring av systolisk och diastolisk hjärtfunktion efter infarkt.

Journal of the American College of Cardiology 2009; 53: 501-510

Exenatid är en så kallad GLP 1-analog och var det första läkemedlet som godkändes i den relativt nya läkemedelsklassen inkretiner. I Sverige har exenatid funnits tillgängligt sedan 2007.

Forskarna bakom den nya studien är verksamma vid universitetet i Utrecht, Holland. Studien ska publiceras i det nummer av tidskriften som utkommer den 10 februari, men finns redan nu förpublicerad på internet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev