Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Dick Cheney om livet som hjärtpatient

Publicerad: 20 november 2014, 08:51

Före detta vice presidenten Dick Cheney berättade om sina 40 år som hjärtpatient på AHA 2014.

Foto: Michael Borgert

”When in doubt, check it out” var den före detta vicepresidenten Dick Cheneys råd då han på hjärtkongressen i Chicago blivit inbjuden för att berätta om sina snart 40 år som hjärtpatient.


Och han bör veta. Han fick sin första hjärtinfarkt redan 1978, vid 37 års ålder:

– Jag vaknade upp vid tvåtiden på natten med en stickande känsla i min vänstra hand, säger Dick Cheney.

En kusin hade haft en svår hjärtinfarkt ett par veckor tidigare och med det i åtanke beslöt han sig för att ta reda på om det han kände var något att oroa sig för. Han fick skjuts till, väl svimmade han. Han hade fått sin första hjärtinfarkt.

Sen dess har han haft ytterligare fyra infarkter, fått en defibrillator inopererad, levt med en så kallad LVAD (Left Ventricular Assist Device) i 20 månader och så för två år sedan fick han en hjärttransplantation.

Dick Cheney började röka direkt efter gymnasiet och när han så småningom började sin karriär som politiker i Washington var synen på rökning en helt annan än den är i dag:

– Alla stora tillverkare försedde Vita huset med gratiscigaretter på den tiden. De kom i vita paket med presidentens emblem i guldfärg, och det fanns tändstickor från Air Force One. Inget var så imponerande som att ta fram och tända en av sina presidentiella cigaretter, berättar Dick Cheney.

Då han senare fick sin första hjärtinfarkt 1978 insåg han allvaret i rökandet och slutade tvärt. Han trodde att det skulle räcka – att infarkten han haft var en engångshändelse.

Så tillbaka till Washington med samma stora arbetsbelastning som tidigare. En läkare sade också till honom att ”hårt arbete har aldrig dödat någon”, ord som den unge politikern Dick Cheney gärna tog till sig.

Sex år senare kom nästa infarkt och fyra år efter det ytterligare en. Den senare krävde en kvadrupel bypass och en behandling med kraftigt kolesterolsänkande läkemedel.

Sedan dess har han haft ytterligare två hjärtinfarkter. 2001 fick han även en defibrillator inopererad som några år senare, i december 2009, räddade hans liv.

– När jag backade ut bilen från garaget en dag fick jag ett plötsligt hjärtstillestånd. Jag svimmade. Det visade sig att min hjärtfrekvens hade rusat iväg till 220 och mitt blodtryck sjunkit till noll. Jag var bara utslagen i 16 sekunder eftersom defibrillatorn som vi hade opererat in, tog mig tillbaka med en gång, berättar Dick Cheney.

Men hans tillstånd blev efter hand sämre. Vid ett par tillfällen fick han till och med så kraftigt näsblod att det var livshotande.

– Framåt juni 2010 mådde jag så dåligt att jag trodde att jag närmade mig mina sista dagar. Jag hade svårt att ta mig upp från stolen eller ens att komma upp ur sängen på morgonen. Det var uppenbart att jag hade nått ett läge då jag hade terminal hjärtsvikt.

Men hans läkare föreslog då att han skulle operera in en LVAD, en mekanisk pump som kan hjälpa ett svagt hjärta att få ett fungerande blodflöde. Maskinen opererades in och den höll Dick Cheney vid liv ytterligare 20 månader tills det att han kunde få ett nytt hjärta transplanterat.

Hela Dick Cheneys långa period av svåra hjärtproblem har gått hand i hand med samtida stora framsteg inom hjärtmedicinen. Under paneldebatten på AHA-kongressen i Chicago underströk han vilken tur han har haft att nya behandlingar inom hjärtmedicinen dykt upp just då han behövt dem:

– Det är som om man åker till arbetet på morgonen och på vägen dit är alla stoppljus röda, men i mitt fall så var det som att varje gång jag närmade mig ett av de där stoppljusen så blev det grönt.

MICHAEL BORGERT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev