Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Dietister kritiserar Socialstyrelsens beslut

Publicerad: 17 januari 2008, 14:10

I december 2005 anmälde två dietister Annika Dahlqvist till Socialstyrelsen. De ansåg att hennes kostråd äventyrade patienternas säkerhet. Detta eftersom hon rekommenderar kolhydratfattig kost till patienter med övervikt och typ 2-diabetes.


I sitt nu offentliggjorda beslut konstaterar Socialstyrelsen visserligen att Annika Dahlqvists rekommendationer kraftigt avviker från svenska näringsrekommendationer, men att de inte står i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Elisabet Rothenberg är ordförande för Dietisternas riksförbund.

– Det är mycket möjligt att det var dietister som stod bakom den aktuella anmälan, men förbundet gjorde det inte, säger Elisabet Rothenberg.

Ändå reagerar hon starkt på Socialstyrelsens yttrande.

– Det är ett mycket märkligt yttrande. Det finns inte tillräckligt med evidens för att ändra kostråden. Dahlqvists råd går på tvärs med både europeiska guidelines och svenska näringsrekommendationer för hur patienter med typ 2-diabetes ska behandlas.

– Hon har ju anklagat oss för att hålla oss till rådande riktlinjer, vilket är en märklig kritik. Hon själv har ju inte varit direkt lågmäld. När hon föreläser håller hon ju ofta fram sig själv som ett lyckat objekt, i stället för vetenskapliga studier, vilket också är lite märkligt, säger Elisabet Rothenberg.

Relaterat material

Socialstyrelsen ger grönt ljus för Annika Dahlqvists kostråd

Dahlqvist glad efter beslutet

Socialstyrelsen: Vi kör inte över de svenska kostråden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev