Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Digital hjärtskola har lockat 286 patienter

Publicerad: 23 juli 2020, 11:57

I vanliga fall sker hjärtskolan på sjukhus under dagtid.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Sahlgrenska Universitetssjukhusets digitala hjärtskola för patienter som vårdats för akut kranskärlsjukdom har lockat närmare 300 patienter sedan pandemin bröt ut.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra Götalandsregionen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Före pandemin ägde hjärtskolan rum i form av fysiska träffar på sjukhuset. Som Dagens Medicin tidigare rapporterat, fanns redan då planer på en digital version men det jobbet fick en extra skjuts framåt i mars. När covid-19 kom intensivutbildades administratörerna på hjärtavdelningen, sjuksköterskorna på hjärtmottagningen och fysioterapeuterna på hjärtrehabiliteringen för att möta patienterna digitalt.

Sedan starten den 8 april – och fram till den 19 juli – har 286 patienter vid Sahlgrenska universitetssjukhuset fått tillgång till den digitala hjärtskolan. Patienten loggar in till tjänsten med bankd-id.

– Det är patienter med kranskärlssjukdom: hjärtinfarkt, PCI, angina pectoris eller by-pass operation. Vi har fortfarande ingen sjukhusbaserad hjärtskola igång. Ingen annan gruppverksamhet heller, säger Maria Bäck, specialistfysioterapeut och projektledare för den digitala tjänsten.

Den digitala hjärtskolan utbildar patienter i förebyggande eftervård, bland annat hur de ska träna, medicinera och äta. Det är sjuksköterskor som ringer upp patienter och berättar att den digitala hjärtskolan finns.

– I covid-tider kan vi inte ta hit patienter. En del patienter tycker att det här är ett jättebra komplement, andra tycker att de inte behöver det. Jag tror att det beror lite på hur man är som person; en del vill verkligen höra en röst live som berättar, säger Maria Lachonius, vårdenhetschef vid hjärtmottagning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

För somliga kan tekniken vara ett hinder.

– Alla är inte datorvana. En del har inte ens bank-id, säger Maria Lachonius,

Finns det risk att ni missar patienter?
– Vi missar inga för vi har lagt upp en bra rutin. Patienterna har vårdats inne för sin hjärthändelse hos oss. Fysioterapeuten frågar om de är intresserade av att delta i vår hjärtskola. Alla patienter får erbjudandet. Sekreterarna som skriver ut patienter i systemet lägger också upp dem i vår plattform för digital hjärtskola.

I augusti ska Sahlgrenska tillsammans med 1177 ha en workshop för sjukhusen i Västra Götalandsregion och fyra andra regioner som visat intresse för av att använda hjärtskolan.

– Syftet är att dela våra erfarenheter och samla in synpunkter på innehållet från fler, göra mindre uppdateringar och sen lansera en version 2.0. Även patienter och närstående från patientföreningen har läst och inkommit med några mindre förslag. I den nya versionen ska även en interaktiv frågefunktion finnas tillgänglig, så att patienter direkt kan kontakta sjukvården via hjärtskolan, säger Maria Bäck.

Relaterat material

Digitala hjärtskolor hjälper under pandemin

Stor rehabskuld väntar efter corona

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev