Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Dråpmisstänkts advokat tror att blodprov kan ha förväxlats

Publicerad: 13 augusti 2009, 12:10

Blodprovet kan vara förväxlat. Det hävdar Björn Hurtig, försvarsadvokat till den läkare som misstänks ha dödats en liten flicka på Astrid Lindgrens barnsjukhus.


I går avslöjade Dagens Medicin att Socialstyrelsens vetenskapliga råd i klinisk farmakologi, Rune Dahlqvist, i ett yttrande till Socialstyrelsen slår fast att den lilla flickan fått en överdos tiopental innan hon dog (läs dokumentet nedan).

Rune Dahlqvist har granskat rapporten från den rättsmedicinska obduktionen. Hans slutsats är att RMV, som analyserat ett blodprov från den flickan, ”ytterst osannolikt” skulle kunna ha gjort några misstaget kring provet, eftersom myndigheten har mycket erfaren personal, ett ackrediterat laboratorium och förstklassiska instrument och metoder.

En mycket märklig inställning, anser läkarens försvarsadvokat Björn Hurtig.

– Allt stämmer in även på exempelvis Statens kriminaltekniska laboratorium, men ändå har det hänt att oskyldiga människor har dömts på grund av misstag som gjorts där, säger han, och nämner förväxling av blodprovet som ett möjligt misstag.

Hur troligt är det att provet har förväxlats med någon annans?

– Det har skett tidigare, säger Björn Hurtig.

Men går det inte att göra en DNA-kontroll för att säkerställa att blodproverna kommer från flickan?

– Jo.

Men varför begär du inte en sådan undersökning om du ifrågasätter äktheten i provet?

– Jag tänker inte berätta för dig vad jag har för taktik inför vårt försvar, säger Björn Hurtig.

Efter flickans död togs 3 milliliter blod från flickan. Björn Hurtig gör en rad ifrågasättanden kring analysen av detta blodprov, som att det är oklart hur tiopental bryts ned hos ett för tidigt fött barn, att blodvolymen är liten och att det enligt honom inte framgår om provet består av färskt eller levrat blod och vad det kan betyda för analysen.

Det finns ingen journalanteckning om att flickan fått tiopental.

Som Dagens Medicin har rapporterat tidigare säger Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Nyheter att han håller fast vid sin tidigare linje: Den dråpmisstänkta läkaren har inte begått något fel, utan följt de rutiner som gäller då livsuppehållande behandling avslutas.

Vad grundar du det på?

– Jag svarar inte på några frågor, utan hänvisar till presstjänsten, säger Stefan Engqvist.

Presstjänsten bringar dock ingen klarhet i frågan.

– Vi vill inte kommentera detta ytterligare, utan inväntar den juridiska processen, säger Margareta Hamark, informationsdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Men påståendet från er chefläkare att rutinerna på avdelningen har följts – vad grundas det på?

– Vi har tidigare gått ut med att vi inte hittat några felaktigheter i journalanteckningarna. Det har vi lämnat som underlag till den utredning som pågår, men vi vill i nuläget inte kommentera detta ytterligare, säger Margareta Hamark.

Den dråpmisstänkta läkaren är fortfarande skild från sitt arbete. Åklagaren säger till Dagens Nyheter att ett beslut om ett eventuellt åtal väntas i slutet av augusti.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev