Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Drönare nådde hjärtpatienter i skarpt läge

Publicerad: 28 augusti 2021, 13:21

Sofia Schierbeck, doktorand på hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet är undersökt om drönare kan ta sig fram med hjärtstartare till olycksplatser.

Foto: Privat/Everdrone

ESC 2021. Drönare som skickas ut vid larm om misstänkta hjärtstopp kan effektivt leverera hjärtstartare, enligt nya fynd från en svensk pilotstudie.


Ämnen i artikeln:

HjärtstoppKarolinska institutetVästra GötalandsregionenESC

Resultaten publiceras i tidskriften European Heart Journal och presenteras under årets digitala ESC-kongress. 

– Det är första gången i världen som drönare testas ute i verkligheten vid skarpa larm om misstänkta hjärtstopp. Resultaten är lovande, säger Sofia Schierbeck som är doktorand på hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet samt studiens försteförfattare. 

Läs även: Hjärtstartare flygs ut på Västkusten – målet att komma före ambulansen 

I det tidiga skedet av ett hjärtstopp minskar överlevnadschansen med cirka 10 procent för varje minut utan behandling. I ett försök att korta ned den tiden har tre drönare använts för att flyga ut hjärtstartare, så kallade defibrillatorer. 

Pilotstudien utfördes förra sommaren mellan 1 juni och 30 september i Göteborg och Kungälv. Andelen levererade hjärtstartare i de fall som drönarna lyfte utgjorde det primära effektmåttet.

Läs alla nyheter från ESC här. 

Drönarna fick ge sig i väg vid 12 av totalt 53 larm om misstänkta hjärtstopp och i elva av fallen kom defibrillatorn fram till patienterna. Vid sju av larmen var drönarna på plats före ambulansen – tidsvinsten låg i median på 1 minut och 52 sekunder. 

– Det kanske låter lite, men tidsvinsten är absolut av klinisk betydelse. Varje minut utan behandling ger en minskad chans till överlevnad vid hjärtstopp, säger Sofia Schierbeck.

Förhoppningen är att drönare ska hjälpa till att minska tiden till defibrillering vid misstänkta hjärtstopp som sker utanför sjukhus, och därmed fungera som ett komplement till ambulanser.

Hjärtstartarna som flögs ut inom studien användes endast av ambulanspersonal och aldrig av någon utomstående som var på plats. 

– Innan det kan bli verklighet måste först en tydlig kommunikationskedja arbetas fram där larmcentralens operatörer instruerar en person vid olycksplatsen som snabbt kan hämta och använda hjärtstartaren, säger Sofia Schierbeck.

En svaghet med resultaten är att fallen där drönarna lyfte var få totalt sett, påpekar hon.

För att drönarna ska kunna flyga oftare och komma fram snabbare vill forskarna optimera tekniken. I pilotstudien kunde exempelvis inte hjärtstartarna flygas ut när det var mörkt, regnade eller blåste kraftigt. 

Forskargruppen är redan i gång med en uppföljande studie där ett mer optimerat system används. Den här gången vill man se om drönare kan ta sig till olycksplatsen före ambulansen vid ett misstänkt hjärtstopp. Studien startade i april och kommer pågå året ut. Resultaten kommer troligtvis i början av nästa år. 

Läs mer i abstract: 

Sofia Schierbeck med flera. Automated external defibrillators delivered by drones to patients with suspected out-of-hospital cardiac arrest. European Heart Journal, publicerad online den 27 augusti 2021. DOI: 10.1093/eurheartj/ehab498 

Läs mer

Hjärtstartare flygs ut på Västkusten – målet att komma före ambulansen 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News