fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Dubbel rytmstimulering gav bättre effekt för hjärtpatienter

Publicerad: 1 maj 2013, 07:30

När båda hjärtkamrarna rytmstimulerades minskade dödligheten och sjukligheten hos patienter med pacemaker.


Att ge impulser till båda hjärtkamrarna med hjälp av pacemaker ger bättre effekt än att bara stimulera höger kammare som är det vanliga när impulser mellan förmak och kammare inte fortleds som de ska, AV-block. Den slutsatsen drar amerikanska forskare efter att ha genomfört en studie med 691 personer med AV-block och nedsatt förmåga att pumpa ut blod ur hjärtat.

Samtliga deltagare fick antingen en pacemaker eller en implanterbar defibrillator med pacemakerfunktion och randomiserades till att antingen få stimulering av höger kammare eller av båda kamrarna.

Forskarna följde bland annat upp död och akuta vårdbesök för hjärtsvikt som krävde intravenös behandling. Efter i snitt 37 månaders uppföljning hade de som fått rytmstimulering för båda kamrarna drabbats signifikant mindre av sådana händelser än de som enbart fått rytmstimulering för höger kammare.

Bland dem som fått konventionell rytmstimulering hade 190 av 342 patienter, 56 procent, drabbats av någon av de händelser som följdes upp som primärt effektmått. Motsvarande siffra i den andra gruppen var 160 av 349 patienter, 46 procent.

Forskarna drar slutsatsen att rytmstimulering av båda hjärtkamrarna är bättre för den aktuella patientgruppen än den metod som används i dag.

Läs abstract:

Anne B. Curtis med flera. Biventricular Pacing for Atrioventricular Block and Systolic Dysfunction. N Engl J Med 2013; 368:1585-1593

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev