Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Dubbelt så mycket salt som rekommenderat i ungas mat

Publicerad: 21 december 2009, 12:38

Svenska män i 20-årsåldern äter mer än dubbelt så mycket salt jämfört med vad som rekommenderas, enligt en ny studie.


Saltintaget bör ligga på högst sex gram om dagen, enligt både Livsmedelsverkets och WHO:s rekommendationer. Men en undersökning från Göteborg visar alltså att intaget för svenska unga män ligger på mer än det dubbla.

– Det är alarmerande att unga svenska män äter så mycket salt, och det måste åtgärdas. Vi kan egentligen bara spekulera om vilka konsekvenser det höga saltintaget kan få senare i livet, i form av hjärt-kärlsjukdom och stroke, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Nästan hundra män i 20-årsåldern ingick i studien, som gjorts i samarbete mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset. De unga männen lämnade urinprover under ett dygn och fick dessutom svara på frågor om sina kostvanor.

Det mesta av saltet i kom från färdigmat som pizza och fryst pyttipanna, men också från bröd, pålägg och frukostflingor.

– Om den totala saltmängden ska minska behövs tydliga regler för hur mycket salt livsmedelsindustrin får använda. Ett sätt skulle kunna vara att göra som i Finland, där salthalten måste anges tydligt på alla förpackningar så att konsumenter lättare kan välja produkter med minde salt, säger Lena Hulthén.

Högt saltintag kan leda till högt blodtryck, men enligt Lena Hulthén, som är en av forskarna bakom studien, var det inget som kunde visas i studien eftersom högt blodtryck vanligen utvecklas först i 30-40-årsåldern.

Studien har publicerats i tidskriften Public Health Nutrition.

Läs abstract:

Public Health Nutrition, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev