Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Dyr kolesterolsänkare får begränsad subvention

Publicerad: 21 juni 2016, 12:13

Foto: Amgen

TLV ändrar sig om det omdiskuterade läkemedlet Repatha (evolocumab). Det kan nu förskrivas med subvention – men bara till vissa patientgrupper.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktTLVLäkemedel

De som nu kan få läkemedlet inom högkostnadssystemet är patienter som haft hjärtinfarkt och som trots annan kolesterolsänkande behandling har ett LDL-värde på över 4 millimol/L eller personer med homozygot familjär hyperkolesterolemi oavsett tidigare hjärtsjukdom.

Repatha tillhör den nya läkemedelsklassen PCSK9-hämmare som minskar LDL-kolesterolet på ett mycket effektivt sätt.

För ett halvår sedan beslutade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att läkemedlet inte skulle ingå i subventionen. Myndigheten bedömde då att det bara var mycket få patienter för vilket läkemedlet skulle vara kostnadseffektivt samtidigt som det skulle vara var svårt att införa en begränsad subvention.

För att de mest behövande patienterna ändå skulle få tillgång till läkemedlet gav NT-rådet vid SKL en rekommendation om att så kallad landstingssubvention skulle ges till patienter med svåra ärftliga former av hyperkolesterolemi och de som är aktuella för behandling med så kallad LDL-plasmaferes.

I det nya beslutet har TLV använt ett lite annorlunda jämförelsealternativ och kommer alltså fram till att behandlingen är kostnadseffektiv också för den större gruppen av hjärtinfarktpatienter som inte uppnår det aktuella målvärdet för LDL-kolesterolet. Sammantaget handlar det om runt 1 600 patienter årligen, enligt Mattias Wik, affärsområdeschef på företaget Amgen som står bakom Repatha. Det totala antalet svenskar som behandlas för högt kolesterol är dock betydligt högre, runt 800 000 enligt TLV.

TLV, landstingen och Amgen har också tecknat en sidoöverenskommelse, som innebär att landstingen och företaget delar på kostnader som rör osäkerheter kring effekten av Repatha och hur patienter som väntas få behandlingen. Amgen ska också senast i december 2017 rapportera vilka patienter som fått Repatha och under vilka omständigheter behandlingen getts.

TLV:s beslut gäller fram till den 31 december 2017. I mars nästa år väntas Amgen presentera mer utförliga data på läkemedlets effekt på insjuknandet i hjärt-kärlsjukdom, vilket kommer ge mer information om hur kostnadseffektivt det är.

Priset för en månads behandling med Repatha är runt 3 750 till 11 550 kronor beroende på vilken dos patienter behöver och om hen har familjär hyperkolesterolemi eller inte. Läkemedlet ges som subkutana injektion varannan vecka eller en gång i månaden.

Relaterat material

Grönt ljus för ytterligare en kolesterolsänkare

”Nya kolesterolsänkaren kan bli väldig viktig”

Antikroppar och statiner bra för högriskpatienter

Under hundra patienter rekommenderas få Repatha

Läkemedelsföretag sponsrar sjukvård

Alternativ medicin mot högt kolesterol

”Fördjupad etisk analys behövs av samarbetet”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktTLVLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev