Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Egen koll på blod blir besparing på sikt

Publicerad: 15 december 2015, 12:30

Att låta patienter som äter blodförtunnade läkemedel kontrollera koagulationen och ställa in ny dosering med hemtest ger en besparing först efter 18 månader, enligt TLV.


Över 200 000 patienter i landet behandlas med blodproppsförebyggande preparat med warfarin. Läkemedlet kräver noggrann, regelbunden kontroll genom blodprovtagning.

För höga doser ökar risken för blödning och för låga ökar risken för blodpropp. Testerna görs som regel på särskilda mottagningar eller inom primärvården.

I flera landsting ges dock patienter möjlighet att göra testerna själva. Och ytterligare landsting planerar eller diskuterar att införa dem.

Nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, utvärderat den hälsoekonomiska nyttan av testerna.

– Vi bedömer att man når en besparing om patienterna själva utför kontrollerna och doseringen i stället för att det görs på sjukhusmottagning, säger Malin Blixt, enhetschef på TLV i ett pressmeddelande.

Det finns två olika metoder för hur patienten kan sköta kontrollen i hemmet, egenvård eller självtestning. Egenvård innebär att patienten både testar blodets koagulationsförmåga och doserar warfarin.

Med självtestning är det vården som ordinerar doseringen.

Resultatet av den hälsoekonomiska utvärdering som TLV nu gjort visar att kostnaden för egenvård är högre under det första året i jämförelse med vad det kostar att gå till sjukvården. Metoden blir ett kostnadsbesparande alternativ när analysinstrumentet använts i minst 18 månader.

Resultatet för den andra metoden, självtestning, visar att kostnaden är högre i jämförelse med kontroller på mottagning under de första fyra åren.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev